Alla som har varit klassförälder eller en del av föräldraråd vet att alla inte tänker eller fungerar på samma sätt. Vi har listan på några klassiska föräldratyper. Känner du igen någon? Är du kanske någon av dessa?

Vilken klassförälder är du? – Negative Nils

Negative Nils

Finns det minsta möjlighet att något kan gå fel så är Nils inte den som drar sig för att påpeka det. Helst flera gånger. Bussen kommer gå sönder eller bli försenad, någon kommer bli borttappad eller sjuk, det kommer regna eller vara för kallt under hela skolresan.

Det kan vara jobbigt att ha en Nils som klassförälder när man försöker komma på idéer eller planera klassresan, men även Nils kan vara användbar. Alla negativa tankar är inte orimliga. Kanske kan Nils hjälpa gruppen att upptäcka verkliga problem innan det är för sent, så man får en chans att förebygga eller fixa dem.

Vilken klassförälder är du? – Ambitiösa Anna

Ambitiösa Anna

Anna ser projekt klassförälder som en värld av möjligheter. Inget resmål är för långt bort och inget hinder för stort att klara av. Om klassen planerar att sälja kakor tycker Anna att man helst ska baka egna marängbakelser, ett enkelt loppisbord blir en hel bazaar och skoldiskot får gärna hållas på den lokala nattklubben så man får ”ordentlig utrustning för ljus och ljud.”

Har du en Anna som klassförälder, se till att hon inte är ansvarig för att bestämma resmål för skolresan eller klassaktivitet. Resan kommer gå till vandring i Alperna och klassaktiviteten blir en veckas överlevnadskurs på en öde ö. Använd Annas driv och drömmar för att våga tänka kreativt så kan ni komma långt.

Vilken klassförälder är du? – Petige Peter

Petige Peter

Peter har stenkoll. På allt. Kommer en förälder en minut för sent till ett möte är det Peter som märker det. Är det någon som skulle glömma att det finns barn med nöt- eller laktosallergi påpekar Peter det så snart tillfälle ges. Att fuska med klasskassan går inte, för den styr Peter över med järnhand.

Peter må vara petig, men det kan ha sina fördelar! Om Peter får vara ansvarig för reseplaneringen, hotellbokning eller klasslista, då kan man lita på att det genomförs till punkt och pricka. Skulle det bli kaos någonstans på vägen finns nog Peter där och petar tills det är ordning igen.

Vilken klassförälder är du? – Sociala Sofia

”Sociala” Sofia

Sofia är väldigt social – men bara på telefonen. Under föräldrarådsmötena sitter hon fastklistrad vid sin skärm för att inte missa den senaste statusuppdateringen på valfri sociala media. Utanför mötet är hon snabbast på att svara i Facebookchatten. På mötet hör man knappt ett ord från henne.

Om Sofia är din klassförälder så kan du ge henne specifika uppgifter, gärna som kan lösas online. Jämföra olika campingsiter? Det finns det en webbsida för! Hitta inspiration till att samla pengar till klasskassan, det gör man bäst på Pinterest. Dessutom kan du vara säker på att det alltid kommer finnas någon att dokumentera klassresan eller aktiviteten när Sofia är med.