Det allra härligaste av månader är här – Vabruari – den månad då flest tar ut tillfällig föräldrapenning för vård av barn. Vid vård av barn (VAB) stannar du som förälder hemma från jobbet, men får ersättning av Försäkringskassan. Det finns dock mycket att tänka på – när behöver man ansöka om VAB, och kan grannen verkligen vabba?

Du kan få ersättning för VAB för barn som är mellan 8 månader och 12 år. Det finns tillfällen där man kan få ersättning upp till att barnet är 18 år – läs mer om hur på Försäkringskassans hemsida. Du måste stanna hemma från jobbet för att ta hand om ett sjukt barn, alternativt följa med ett barn till läkare eller tandläkare för att kunna ansöka om VAB. Du måste också vara försäkrad i Sverige, och bo i landet eller i EU/EES eller Schweiz.

Hur mycket får man vabba?

VAB-ersättningen baseras på den lön personen har som är hemma, och är upp till 80 procent av lönen. Du måste ansöka om ersättning inom 90 dagar från den första dagen du är hemma med ditt barn. Man kan få ersättning i max 120 dagar om året, men undantag kan göras om barnet är allvarligt sjukt och det finns påtaglig fara för barnets liv.

Bara en förälder i taget kan vabba. Det finns ett undantag – om ett barn måste vara på sjukhus och det andra vara hemma med ett sjukt barn. För att kunna dela upp det på smidigast sätt finns det möjlighet att turas om att vabba, eller vabba 75 procent, 50 procent, 25 procent eller 12,5 procent av en dag.

Kan grannen vabba?

Svar – ja! Det finns flera olika alternativ om du som förälder inte själv kan stanna hemma, men det kan kräva lite förberedelser. Om du är sambo med barnets förälder, familjehemsförälder eller blivande adoptivförälder kan du anmäla och ansöka om ersättning hos försäkringskassan på precis samma sätt som en förälder.

Är du en släkting (till exempel farfar eller moster), granne eller vän till familjen så behöver du registrera dig hos försäkringskassan första gången innan du vabbar. Om de har ett betalande jobb får de sen ersättning på samma sätt som en förälder. I fallet med mor- eller farföräldrar (eller andra äldre släktingar/vänner) som har pension får de ingen VAB-ersättning.

Finns det något annat alternativ?

Vissa arbetsgivare tillåter att man ”vobbar” – jobbar hemifrån samtidigt som man är hemma med sjukt barn. Detta är dock helt upp till arbetsgivaren att tillåta, och man kan inte få någon ersättning för det i och med att man fortfarande jobbar.

Verkar det krångligt? På mina sidor på Försäkringskassan finns en VAB-kalender där du kan se vem som har vabbat och hur mycket.