Nytt år, nytt decennium! 2020 må låta som science fiction men har blivit vår nutid. Digitalisering, entreprenörskap och individanpassning har länge varit ord som är aktuella inom skolvärlden. Men vilka blir framtidens ord och trender för skolan? Vi har gjort en trendspaning och kollat in vad som redan är på gång, och här är vad vi tror!

Lärare tar hjälp av, eller tas över helt, av robotar. Delvis finns det redan röststyrda digitala assistenter i klassrummen som används till bland annat att hålla koll på tider, svara på enkla frågor, eller påminna om viktiga event. I Finland har man testat en robotassistent. Ju bättre artificiell intelligens blir, och ju mer uppkopplade vi blir, kommer det bli mer och mer vanligt i skolan.

I vissa fall kan lärare försvinna helt – i Paris finns redan ett universitet som är helt studentstyrt. Sannolikt är detta inte ett alternativ för förskolor och lägre årskurser, men självstyrda gymnasier kanske skulle vara något?

En framtid på distans?

I framtidens skola kommer man kunna vara med på distans. Telefoner, smarta whiteboards och digitala klassrum finns redan. Med hjälp av dessa kommer man lika gärna kunna sitta hemma, eller i ett annat land, och lära sig samma saker som sina klasskamrater. För att motivera elever kommer skolan bli mer likt datorspel, med utmaningar och belöningar.

Att vara källkritisk och skilja fakta från ”fake news” kommer bli allt viktigare. All världens information, och desinformation, finns bara ett klick bort. De som kan se skillnad på de två och söka upp korrekt information kommer ha en fördel för livet.

Kunskap är framtiden

Till sist – i framtiden kommer livslångt lärande att vara viktigare än någonsin. Skolan lägger grunden för hur man kan lära sig på bästa sätt men lärandet fortsätter efter både studenten och examen. Det är inte ovanligt att ha flera jobb under sitt liv, eller helt byta när man känner för det!

Vad tror du?