Snart är det 1:a december – snart dags för julkalender! Många, både barn och vuxna, har 24 luckor att se fram emot innan julen sätter in. Vare sig det handlar om lucköppning, tända ljus eller titta på tv är principen densamma, men vem är det vi har att tacka för denna trevliga tradition?

Julkalenderns historia börjar med en tysk mamma på 1880-talet. Hon ville göra väntan på julen lite lättare för sin son Gerhard och gjorde därför i ordning en färgglad bit kartong med 24 kakor på, så han kunde få en om dagen tills det var dags på riktigt.

Tyska kakor och TV-historia

Denna Gerhard, Gerhard Lang, växte upp och blev delägare i ett tryckeri. I början av 1900-talet bestämde han sig för att trycka just en julkalender till minne av sin barndoms kalender och sin mamma. Kalendern var en papperskalender där man fick klippa ut ett motiv varje dag och fästa på en bestämd plats på ett annat ark. Langs kalender blev en succé, och på 1920-talet utvecklade han konceptet till tredimensionella kalendrar med plats för små föremål, likt de flesta kalendrar idag.

Den första svenska papperskalendern kom 1934. Den första mediala julkalendern, Barnens adventskalender, sändes på Sveriges radio 1957. 1960 sändes även Titteliture, Sveriges televisions julkalender. Till en början var julkalendern en adventskalender och sändes alltså från den första advent. 1971 ändrades namnet till julkalendern och började sändas den 1a december. Flera av de mest populära julkalendrarna finns fortfarande att se på Öppet arkiv.

Choklad, ljus och leksaker

Idag finns det en mängd olika julkalendrar för både barn och vuxna. En av de vanligaste varianterna är chokladkalendern, där varje lucka har en liten bit choklad i jul- eller vintertema. Även leksakskalendrar har blivit populära under de senaste åren.

Kalenderljus, där man bränner en liten del av ljuset varje dag, är ett mysigt alternativ för hela familjen. Kanske tänder man det varje morgon till frukosten, eller avslutar dagen med en kopp te och lite ljus?

Även för vuxna verkar det finnas oändligt med val – praliner, lakrits, te och kaffe, skönhetsprodukter, smink eller strumpor. Oavsett intresse så finns det något för dig! Många företag har en tävling om dagen, ofta online eller i nyhetsbrev, eller specialerbjudanden för medlemmar.

Gör det själv!

Det är även enkelt att göra en egen julkalender! Du kan slå in 24 små paket, eller pyssla ihop en papperskalender tillsammans med barnen. Kanske har ni en liten aktivitet schemalagd varje dag för att förbereda för julen. Häng upp strumpor med godis eller skriv små lappar med rim. Bara fantasin sätter gränser!