Det låter ju så mysigt – att öppna dörren efter en lång dag på jobbet och bli välkomnad hem av en lurvig kompis. Det är många barns dröm att få ha ett eget djur hemma, men mycket att tänka på. Detta är vad du bör tänka på innan du låter dig övertalas att skaffa ett husdjur.

För det första – forskning har visat att husdjur är bra för vår psykiska hälsa. Att vara med djur sänker blodtrycket och gör att hjärnan frigör oxytocin, ”må-bra-hormonet” som gör att vi känner oss lugna och glada. Gravida kvinnor och bäbisar som vistas runt husdjur har minskad risk för allergier och övervikt.

Men – husdjur är inte bara hopp och lek och mysiga stunder på soffan. Innan ni skaffar ett husdjur, tänk på:

Husdjur kan leva länge – riktigt länge

Beroende på vilket djur ni skaffar kan de bo hos er i allt från några få år (som till exempel en mus eller hamster) till flera decennier (som en katt eller sköldpadda). Välj djur med omsorg. Fundera på hur mycket det kostar, både i tid och pengar, att köpa in och ta hand om djuret. Tänk på veterinärkostnader, dagmatte och extra resekostnader som kan behövas.

Vem ska ta hand om vad?

Som vuxen är det alltid du som har det slutgiltiga ansvaret för djuret. Det behöver inte betyda att du ska göra allt! Beroende på djuret och barnets ålder kan barnet ansvara för att mat och vatten finns tillgängligt, att buren blir rengjord, eller att hunden blir rastad. Kom överens om uppdelningen innan ni köper djuret för att (förhoppningsvis) undvika bråk senare.

”Husdjur är inte bara hopp och lek och
mysiga stunder på soffan”

Vad innebär det att ta hand om djur?

Ha en diskussion med ditt barn om vad det innebär att ha ansvar för ett djur. Vad behöver de lära sig? Finns det kroppsspråk eller signaler som är viktiga att kunna? Hur tränar man djuret, om man behöver det? Läs på tillsammans och diskutera.

Välj ett djur som passar barnets ålder, er levnadssituation och budget. Det är inte kul för någon om djuret behöver omplaceras, så tänk efter ett extra varv före!

Om det visar sig att ni har möjligheten att skaffa ett djur – lycka till! Att ha djur kan göra livet både roligare och mysigare och är ett fantastiskt tillfälle för ditt barn att lära sig om ansvar och empati.