Sommaren innebär sol, glass, lata dagar på stranden – och tyvärr även drunkningsolyckor. I juni drunknade 20 personer, tre fler än under alla årets månader innan dess. Skulle du kunna känna igen en drunkningsolycka innan det är för sent?

Drunkningar sker snabbt och ser inte ut som man kan tro. De är ofta tysta eftersom den som håller på att drunkna använder sina krafter till att hålla sig ovanför vattenytan. Om personen har glasartad blick, munnen precis ovanför vattenytan eller håret i ansiktet kan det vara tecken på drunkning – i vanliga fall prioriterar man att kunna se och tar bort håret.

Om olyckan skulle vara framme har Svenska livräddningssällskapet en bra lista för vad du ska tänka på, till exempel att ta hjälp av en livboj, kontakta livräddare om sådan finns, och ringa 112. Men det bästa är såklart att förebygga olyckor innan de händer!

Innan det händer

Se till att barnen kan simma (genom att till exempel sätta de i simskola) och underhåll kunskaperna. Även dina! Bara för att du en gång kunde simma en kilometer betyder det inte att du kan det idag. Tänk även på att det är annorlunda att simma i en uppvärmd pool eller ett kallt och strömt hav.

Undvik alkohol i samband med bad – fyra av tio som drunknar har alkohol i blodet. Var även försiktig vid lek och hopp i vattnet, så du inte hoppar på någon (eller något) eller utsätter någon annan för fara. Simma säkert och bada helst tillsammans med någon och håll dig nära stranden. Simma inte rakt ut!

Använd flytväst när du är ute på båt och brygga! Även armpuffar eller liknande är bra vid bad. Sist men inte minst – lägg undan telefonen. Att hålla uppsikt under hela tiden barnet är i vattnet är viktigt så du snabbt kan ingripa. Badvakter är väldigt bra och viktiga men är ingen garanti för säkerhet – de kan inte hålla uppsikt på alla hela tiden.

Gäller inte bara barn

Visste du att män står för 85% av alla drunkningsolyckor, och att medelåldern ligger på 50 år? Eller att det första badet på året är farligast, eftersom man lätt underskattar vattentemperaturens påverkan på kroppen?

Det finns alltså ingen anledning till att själv inte öva på simning, bära flytväst eller vara försiktig!

Vill du testa dina kunskaper?

Spotthedrowningchild är en sida där du kan se hur bra du är på att se en drunkningsolycka medan den sker. Om det är svårt eller går för fort, tänk då hur svårt det kan vara att upptäcka när du inte tittar lika noggrant! Genom att lära dig hur drunkningar kan se ut och hålla koll på tecknen kan du rädda liv när det gäller.

Simma säkert!