Samåkning är ett smart sätt att spara tid, pengar och planering. Dessutom är det ett enkelt sätt att hjälpa miljön, eftersom det leder till färre resor och färre bilar som är ute och kör. Sist men inte minst – det kan vara ett bra sätt att lära känna människor!

Samåkning innebär helt enkelt att man använder sig av en bil som ändå ska köra från punkt A till punkt B för att transportera fler som ska av längs vägen. Det är vanligast vid kortare sträckor, såsom när man kör till och från jobbet och plockar upp en kollega längs vägen eller när fler barn som bor nära varandra ska till samma fotbollsträning, till exempel. Att samåka kan man även göra för längre sträckor. Idag finns det en mängd hemsidor, appar och Facebookgrupper där man kan söka och finna resekompisar.

Dryga ut reskassan

Ofta innebär samåkning att man delar på kostnaderna för resan. Om man erbjuder en tom plats i bilen till någon annan kan samåkning vara ett bra sätt att spara pengar på en resa man skulle behövt göra oavsett. För de som reser med kan samåkning vara ett billigare alternativ till hyrbil, kollektivtrafik eller flyg.

I de fall när en förälder skjutsar flera barn kan det istället handla om att man turas om att köra alla barnen för att spara tid och pengar tillsammans. Är man fyra familjer som delar på skjutsen behöver man bara köra en gång i månaden istället för en gång i veckan.

Socialt och klimatsmart

Genom att samåka blir resan mer social – du kan lära känna din granne, nya kollega eller barnens kompisar under tiden du gör nytta. Kör du främlingar kan det vara ett sätt att få nya perspektiv från människor du annars inte skulle träffat eller skaffa nya vänner.
Samåkning gör även att man hjälper miljön. Genom att fylla bilar som annars skulle vara tomma är det färre som behöver köpa bil och färre som kör. Det leder till minskade utsläpp, mindre trängsel på gator och parkeringsplatser och minskat slitage på vägarna.

Vet du inte hur du ska börja? Ta initiativet! Fråga familj och grannar, barnens lagkamrater eller klasskompisar, eller dina kollegor om de behöver eller skulle kunna tänka sig att erbjuda skjuts. Behöver du hjälp att planera kan du använda appen Hit&Dit – den är gratis att ladda ner (finns på App Store eller Google Play), och du kan komma igång direkt.