Årets sommarlov närmar sig med stormsteg, social distansering och virus till trots. Men vilka sommarlovsaktiviteter finns att göra när utomlandsresan har blivit inställd, man inte får träffa släkt och vänner, och bör hålla sig högst två timmar hemifrån.

Denna sommar kommer, för några av oss, inte att bli densamma som den brukar. Det går inte att åka utomlands på samma sätt som vanligt, och regeringen rekommenderar att man inte ska genomföra resor som tar med än två timmar. De goda nyheterna är att sommaren 2020 är ett utmärkt tillfälle att ta ”hemester” och upptäcka sitt närområde!

Turist på hemmaplan

Ett enkelt sätt att fixa en fin hemester är att tänka som du skulle gjort om du åkt utomlands. Försök att se på ditt närområde genom en turists ögon. Vilka sevärdheter finns i närheten? Hur mycket kostar dem att besöka? Kan man åka kollektivtrafik, eller kanske cykla dit? Vilka restauranger har bäst betyg i staden eller kvarteret?

Använd dig av sidor som Tripadvisor för att få tips, eller klicka in dig på din kommuns hemsida – ofta finns det fina tips på utflykter där. Kanske har du Sydostleden, Östgötaleden eller liknande alldeles runt hörnet, eller en badplats du inte visste fanns? Eller kanske en nationalpark?

Utforska online

Många saker finns att se online i dessa tider – till exempel har både Malmö Opera och Kungliga Operan klipp och streamingtjänster för att kunna titta hemma och flera museer (som Louvren eller Fotografiska) har onlinevisningar. Hitta gamla konserter på Youtube och lyssna hemma!

Eller varför inte ha hemmabio framför Netflix eller HBO? Poppa popcorn, hämta filtar och kuddar och hitta en mysig film. Vill man göra det större kan barnen fixa biobiljetter och sälja godis till föräldrarna innan filmen startar. Med lite tur kanske barnen till och med går med på att vara städpersonal efteråt!

Njut av hemmalivet

Till sist – njut av sommarlov, att vara hemma och bara vara! Nu finns tid för en picknick i trädgården, plocka blommor på en promenad, träna tillsammans eller laga mat. Ni kan baka en kaka tillsammans, bygga en koja i soffan, eller lägga pärlplattor.

Man kan till och med bjuda grannarna eller kompisar på fika – träffas över häcken med egenbryggt kaffe, eller sitt på var sin sida av altanen. Njut av semestern!