Skollagen är tydlig med att skolan i huvudsak ska vara avgiftsfri – det gäller för förskoleklass till gymnasiet och såväl i kommunala som fristående skolor. Alla ska kunna delta, oavsett den individuella familjens vilja eller möjlighet att kunna bidra till kassan. På föräldramöten och i klassrum diskuteras därför hur eleverna kan samla ihop pengar till en klassresa eller aktivitet. Här finns förslagen för att komma igång med klasskassan!

Loppis, julmarknad eller bazaar

Vid en bazaar kan man sälja egengjorda bokmärken, ljuslyktor, och pyssel så som armband eller pärlplattor. På julmarknader kan sälja dekorationer, egentillverkat godis och julkort. Loppmarknad kan man organisera själv, med tillstånd av kommunen, eller så kan man köpa ett bord på en lokal loppmarknad. Fördelen med loppmarknad är att man har chansen att rensa ut gamla saker, plus att man kan lära sig om cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion. Man kan även organisera ett fik där man kan få in pengar på kaffe, glögg, bröd och kakor i anslutning till dessa.

Skoldisko och talangshower

Lite äldre elever kan organisera skoldiskon eller talangshower för yngre elever. Dessa går att arrangera på skolan, men det behövs då tillstånd för att få använda lokalerna samt eventuellt en avgift. Här kan man få in pengar på entré, lotter, popcorn, sockervadd och saft. Några frivilliga föräldrar kan agera ordningsvakt.

Klassmiddag, tipspromenad eller vernissage

Även att arrangera event för föräldrarna kan vara ett sätt att tjäna en slant. Dela in klassen i grupper för att göra arbetet enklare. Till exempel kan man för en klassmiddag dela in klassen i tre lag som gör en rätt var, eller för en tipspromenad ha olika lag för olika teman och ett arbetslag som sätter upp och samlar in lappar. Pengar kan man samla in genom en kuvertavgift på middagen, startavgift för tipspromenaden, eller genom att sälja eller auktionera ut konstverk. Se bara till att alla föräldrar inte förväntas delta eller erbjuda flera tusen för att köpa konst – då räknas det som en förtäckt sponsring av resan.

Gör och sälj en tidning

Tidningen kan vara nyheter eller en specialutgåva, så som temanummer av magasin. Att göra en tidning kan enkelt integreras i undervisningen genom att skriva om ett visst ämne, skriva på engelska, eller genom att lära sig om design och layout. Lokala handlare och affärer kan köpa annonsplats, och man kan gå från dörr till dörr och sälja den.

Tjänster

Enklare tjänster, så som hundpromenader, biltvätt, ogräsrensning eller insamling av material för att transportera det till återvinningsstationer kan alla göras mot en peng. Fördelen är att det inte kräver något inköp eller lager. Ersättningarna ska dock inte kunna betraktas som lön, och arbetsuppgifterna ska kunna utföras utan särskilda försäkringar.

Sälja företagsprodukter

Det finns en mängd företag som vill hjälpa skolklasser att samla in pengar till klasskassan – allt från kakor till grilltillbehör, kläder och träningssaker. Problemet är att man då förbinder sig att köpa en viss mängd av varor är av varierande kvalitet. Ofta är det föräldrar som till slut får sälja av lagret på sina arbetsplatser, eller köpa på sig ett antal varor själva.

Använda sina talanger och kunskaper!

Kanske finns det oanade kunskaper i klassen man kan utnyttja – någon som kan vinna ett lopp och använda prispengarna till klasskassan, någon som är grym på matte och kan hjälpa yngre elever med läxorna, eller kanske någon som kan sätta ihop en veckomeny med inköpslista? Bara fantasin sätter gränser!