Är du klassförälder och har börjat diskussionen om en skolresa för klassen? Kanske vill du väldigt gärna göra ett bra jobb, men har ingen aning om vilken ände man ska börja i? Vi har fällorna du ska undvika och tipsen att använda!

För det första behöver du skapa en budget. Gör en lista med saker som behövs, till exempel vad man ska besöka, var man ska bo, och hur man ska ta sig dit. Titta på olika alternativ för att hitta en bra balans mellan något som passar alla, inte är för lång bort och inte är allt för dyrt.

Planera, planera, planera!

Vill du göra det enkelt finns det många alternativ för färdiga paket att köpa. Du kan dock spara mycket pengar genom att boka allt själv! Vill du göra det riktigt billigt kan du fråga andra föräldrar i klassen vad man kan bidra med – kanske har någon en buss man kan låna? Beroende på vad du bokar kan en tvådagars skolresa kosta mellan några tusen kronor upp till eller över 40. 000 för en klass.

När man väl har enats om skolresans budget är det dags att göra en plan för att samla in pengar. Kom på vad ni vill göra – här finns några tips på aktiviteter. Hur ska man dela upp arbetet? Vem gör vad? Hur mycket kraft och tid orkar föräldrar och elever lägga på att samla in till den gemensamma kassan? Diskutera om ni ska dela in er i mindre arbetslag eller om det är lättare att arbeta tillsammans för att klara alla uppgifter.

Vilka är de vanligaste fällorna?

Till att börja med – sätt en rimlig ambitionsnivå. Gör en plan så att ingen måste göra allt. Alla måste orka dra projektet hela vägen, annars kommer skolresan aldrig ens att bli av!

Gör ni en bra plan är det också viktigt att barnen är involverade. Tanken är trots allt att det främst är klassen som ska samla in pengar till sin skolresa. Se till att aktiviteterna som ska organiseras helt eller delvis kan tas om hand om av barnen själva, givetvis med stöd av föräldrarna.

Utse en kassör som kan ta om han om alla pengar, gärna en förälder. Skriv ner hur mycket som har blivit insamlat och när för att undvika att pengar tappas bort eller försvinner. Eventuellt kan man ha en eller två som är ansvariga för bokföringen utöver den som ska ta hand om pengarna. En av dessa kan vara en elev. Redovisa resultatet för andra föräldrar på era möten. Vill man vara helt säker har både Swedbank och SEB så kallade klasskonton som är ämnade för just klasser!

Till sist – se till att inte missa att dokumentera resan! Ta bilder och filma för att komma ihåg vilka som var med och vad ni gjorde. En klassresa är ett minne för livet!

 

Bild: Stora Bält-bron i Danmark.