Tid, leksaker, godis – det finns mycket syskon kan dela på. Många föräldrar kan nog känna igen skrik om ”miiiin” eller att någon fick mer eller bättre än den andra. Men när bör saker vara rättvisa mellan syskon, och finns det saker som inte måste vara det?
I Sverige har 80% av alla barn under 18 minst ett syskon. Det betyder att 80% av alla barn har någon att bråka om orättvisor med, och en hel drös med föräldrar som får öva på att bli expertmedlare.
Hur barn bråkar beror på ett flertal faktorer, så som antal syskon, plats i syskonskaran, ålder på de olika syskonen, och hur föräldrarna agerar. Generellt gäller att ju närmre barn är i ålder, desto mer konkurrens bland dem.
Försök medla
När det blir bråk, försök först se om barnen kan reda ut det själva. Barn uppfattar oftare att det blir orättvist om en förälder eller annan vuxen lägger sig i och tar beslut åt dem. Om det inte går, försök prata med barnen om rättvisa och vad det innebär. Vad kan delas rättvist och vad kan inte det? Är känslan av att något är orättvist baserat på fakta eller feeling? Be barnen själva komma med förslag på hur man kan lösa situationen.
När barnen blir äldre är det oftast enklare att förstå att orättvisor jämnar ut sig över tiden – om jag får mer av något idag får du mer av något imorgon. Allt kan inte vara exakt 50/50 hela tiden, speciellt inte när det handlar om att dela på saker som är svåra att mäta.
Konkreta tips
Så när måste man dela lika, och när kan det kvitta? Vad ska man tänka på för att skapa rättvisa? Vi ger lite tips:
- Går det att dela lika, till exempel familjens lördagsgodis? Gör det! Barn med rättvisa föräldrar har ofta större förståelse. Dela gärna upp så att alla får samma sak. Om man gillar olika, dela upp det så att alla får sin favorit och förklara det.
- Går det inte att dela lika, till exempel när barnen bråkar om en leksak? Lägg bort den under en tid tills det är lugnare.
- Var så rättvis det bara går. Förklara till exempel för din 10-åring att storasyster fick vänta tills hon var 12 med att ta hål i öronen, och att hon också får göra det.
- Gör saker med varje barn enskilt! Att ge dem tid och uppmärksamhet separat kan mildra känslor av orättvisa.
- Jämför inte syskon med varandra. Ibland kanske lillasyster hanterar en situation bättre än storebror, men håll det för dig själv. Det kan leda till mer konkurrens och avundsjuka.
Jag vill ha mer tips!
Då hittar du en längre lista här.