Förr eller senare kommer det ske – ditt barn börjar dricka alkohol. Kanske vet du säkert att alkoholdebuten redan har skett, eller så anar du bara att det börjar bli dags. Men hur kan man prata om alkohol med sitt barn?

Vi börjar med goda nyheter – Systembolaget rapporterar att dagens ungdomar dricker mindre än någonsin. Det är fler som inte dricker överhuvudtaget, och de som dricker gör det i mindre utsträckning. Det finns en generell minskande trend i alkoholkonsumtion i flera europeiska länder, däribland Sverige.

Anledningarna är oklara, men en del kan bero på att vuxna är bättre på att sätta gränser från tidig ålder och göra det tydligt att alkohol är för vuxna. SVT rapporterar om att ungdomars sätt att umgås har förändrats. Man umgås mer hemifrån på sociala medier, och dricker därför mindre.

Kan ha allvarliga konsekvenser

Trots att trenden i alkoholkonsumtion är positiv skapar alkoholen fortfarande problem. Bland dem som dricker uppger över hälften att det har skapat problem. Problemen handlar framför allt om att man har förstört eller tappat bort kläder eller värdesaker, blivit fotad eller filmad i jobbiga situationer, att man har bråkat med vänner, kört moped full, eller har hamnat i konflikt med polisen.

Det finns fyra primära anledningar till att tonåringar väljer att testa och dricka alkohol. Det handlar om grupptryck, att känna sig mer avslappnad och modig, nyfikenhet och viljan att bli mer vuxen, och att slappna av och koppla bort stressen i vardagslivet.

Vad kan jag göra?

Så med denna kunskap i ryggen, vad kan du som förälder göra, och när? Det finns ingen bra guide för vilken ålder man ska börja prata med barn om alkohol. 40% av niondeklassarna uppger att de har druckit alkohol under de senaste 12 månaderna – det kan ge lite guidning. Du känner din tonåring bäst!

Både Folkhälsomyndigheten och Systembolaget har undersökt hur man kan prata med sin tonåring om alkohol och påverka dem till att göra bra val. Det viktigaste är att prata med sin tonåring och lyssna på vad de har att säga om saken. Det hjälper att även vara tydlig med hur man själv känner om alkohol och förklara varför man kanske är orolig.

Att tillbringa tid med sin tonåring och vara genuint intresserad av deras liv och umgänge kan även ge effekt på de val som tonåringen gör. Desto mer involverade föräldrarna är, desto senare börjar tonåringar generellt att dricka alkohol.