Julen sätter lite extra fokus på fritiden. Det blir adventsmys, julklappsshopping och familjeträffar. Det kan till och med vara ok att smyga iväg från jobbet för att se ett luciafirande. Men hur balanserat är ditt arbetsliv den övriga tiden? Juletiden kan vara en supertid för att tänka på din övertid.

I dagens samhälle är det lätt att hela tiden vara på jobbet. Man kan läsa mejl överallt, dokument finns i molnet, och jobb- och privatmobil kanske är en och densamma. Det ska jobbas snabbt och effektivt vilket betyder att det kan vara lätt att ”bara kolla ett mejl” om man får lite tid över.

Övertid leder ofta till ökad stress. Lite stress under kortare perioder kan göra dig mer effektiv, men för mycket stress är inte hälsosamt. Håll koll på de vanliga varningssignalerna – brist på energi, värk i huvud och leder, koncentrationssvårigheter och hjärtklappning. Du ska hålla hela livet!

Om du känner igen dig

Fundera på ditt arbetsmönster. Har du alltid mobilen på? Smygkollar du mejl medan du nattar barnen? Det kanske kan vara en idé att skaffa två mobiler, en för jobbet och en för fritiden. Stäng av notifikationer från jobbappar eller sätt telefonen på ljudlöst.

Prata med din chef och sätt upp tydliga guidelines för arbetsbörda och arbetstid. Du ska inte behöva känna att jobbet äter upp fritiden. Bara för att du kan vara tillgänglig dygnet runt betyder det inte att du ska vara det. Din arbetsplats har en skyldighet att se till att du inte ska bli sjuk och att arbetsbördan är rimlig.

Ta vara på ledigheterna och njut av tiden!

Nu när det snart är jul – njut av fritiden! Det är dags för sena morgnar med julkalendern, paketinslagning och glögg. Sätt mejlen på autosvar, stäng av jobbmobilen och maxa din fritid. Jobbet finns kvar när du är tillbaka.