Att ha någon som kan hjälpa till med att plocka ur diskmaskinen eller bädda sängar kan nog alla föräldrar tycka är skönt. Men hur gamla bör barn vara innan de kan börja ta ansvar och hjälpa till – och kan man koppla det till veckopengen?

I nästan alla familjer förväntar man sig att barnet hjälper till på något sätt. Vissa familjer ser det som en självklarhet att barn ska hjälpa till för att utveckla empati och ansvarstagande, medan andra kopplar hushållssysslor till veckopengen. Oavsett vilket kan det vara bra att veta när barn kan börja hjälpa till hemma, och om det finns fördelar med att byta arbete mot pengar.

När kan barn börja ta ansvar?

Svaret är – egentligen när som helst! Nyckeln till framgång är att ge dem uppgifter som är anpassade till åldern. Genom att börja tidigt kan man bygga upp barns självkänsla och visa att de har en viktig roll i familjen tidigt.

För 3- till 8-åringar kan sysslor innebära att hjälpa till med att damma, duka eller duka av ett bord, hjälpa till med matlagning, eller sortera kläder. I denna ålder är det oftast roligt att göra som mamma och pappa gör. Det kan såklart ta lite extra tid och blir kanske inte så rent som du själv skulle kunna ha fixat, men det lägger en grund för framtida hjälp.

För lågstadiebarn kan man lägga till att vattna blommor, hjälpa till att handla, mata husdjur eller ta ut soporna. I denna ålder kan det fortfarande vara roligt att hjälpa föräldrarna, men man får också lära sig att vissa sysslor behövs göras oavsett vad man tycker om dem.

För tonåringar är det dags att förbereda sig för livet efter det man flyttar hemifrån. Nu kan man hjälpa till med det mesta – dammsuga, städa badrummet, klippa gräset, eller laga en middag i veckan. Här finns en checklista för inspiration!

Sysslor mot veckopeng

När barnet börjar bli äldre och inte längre ser på sysslor som en rolig lek man kan göra med föräldrarna kan man diskutera hur mycket uppgifter är värda. Att koppla veckopengen till hushållssysslor kan göra att barn blir mer självständiga och lär sig budgetera egna utgifter.

Det finns flera sätt att göra detta på. Ett bra tillfälle för barn att ta på sig fler sysslor i utbyte mot pengar är när de börjar mellanstadiet – de är då vuxna nog att kunna hantera och se värdet av pengar, och börjar kanske behöva lite extra pengar för aktiviteter med kompisar. De är då också gamla nog att använda appar, som till exempel Syssla, som gör det enkelt för dig och ditt barn att hålla koll på vilka sysslor som ska göras, vilka som är gjorda, och hur mycket pengar barnet tjänar.

Att hitta en kompromiss är fördelaktigt för alla i familjen. Det kan handla om att barnet får en viss summa i vecko- eller månadspeng och kan tjäna extra genom hushållssysslor, eller att vissa sysslor ska göras automatiskt medan andra görs när man blir ombedd, och därigenom även får en extra peng. Barnet ska då också kunna välja att inte göra den extra sysslan om de inte tycker att det är värt de extra pengarna.