Det är ett av de avslutande kapitlen i det aktiva föräldralivet – när barnen lämnar boet och ska flytta hemifrån. Även om du som förälder bävar inför den stora förändringen, misströsta inte. Det finns fortfarande massor att ordna och hjälpa till med!

Trots att ditt barn nu är så nära vuxen man bara kan bli kan de fortfarande behöva stöd, råd eller ett bollplank för idéer inför livet utanför familjehemmet. Det finns mycket att tänka på – var ska man bo, hur sätter man en budget, och vad behöver man i det egna hemmet?

Boendeform och kostnader

Det kan vara en bra idé att tipsa ditt barn om att sätta upp en budget när det är dags att flytta hemifrån. Hur mycket kostar det? Vilka möbler, kökssaker eller dekorationer kan tas med hemifrån, och vilka behöver man köpa? Ska man bo i bostadsrätt, hyresrätt, kollektiv eller korridor? Kan man få bostadsbidrag? Vad ska vara med i kontraktet? Du måste inte alltid ha svaren, utan här kan det hjälpa att helt enkelt lyssna och ställa frågor.

Hemförsäkring och abonnemang för el, tv och internet kan vara bra att gå igenom. Vad är till exempel skillnaden mellan elkostnaden och elnätskostnaden? Titta på fakturor hemifrån och tipsa om jämförelsesidor för att hitta de bästa erbjudandena. Glöm inte bort att adressändra!

Vad behöver man i vardagen?

Matbudgetar, kollektivtrafikbiljetter och verktyg har kanske alltid funnits i familjen men kan vara lätta att glömma bort när man flyttar ut. Vad behöver man för att laga middag, och hur många lakan behöver man? Kanske har ditt barn redan koll på hur vardagen fungerar. Om inte, hjälp till att sätta upp en checklista. Den kan delas upp i nödvändiga saker (såsom stekpannor och dammsugare) och saker som skulle vara trevligt att ha men som inte är nödvändiga (såsom popcornmaskiner eller en stor TV).

Har du möjlighet kan du ge bort dubletter av sådant som finns hemma, samt bidra till flyttkostnader och möbler. Att hjälpa till att bära eller köra saker är ofta väldigt uppskattat. Även om barnet är vuxet kan det vara skönt att känna att man har stödet från föräldrarna ända fram till dess att hemmanyckeln ska lämnas tillbaka.

Det finns en ljusglimt.

Även om det kan kännas dystert när ett barn ska flytta hemifrån, så finns det fördelar med att vara en förälder med utflugna barn: Enligt en tysk studie är föräldrar med utflugna barn mindre deprimerade och har en högre ekonomisk stabilitet än de som aldrig haft barn. Det beror på att barnen skapar ett socialt stöd även efter de har flyttat ut, och detta stöd ger meningsfullhet, lycka och sällskap även efter de har flyttat ut. Dessutom kan du vara säker på att ditt barn faktiskt väljer och uppskattar att vara med dig de gånger de hälsar på!