Barnen har sommarlov och semesterperioden har börjat. Det är bara inte alltid de två överlappar! Kanske ska barnet resa till farmor eller morfar själv? Detta ska du tänka på inför barnets första resa!

Barn kan generellt börja resa själva mellan 8 och 10 års ålder, beroende lite på mognadsgrad och villighet att våga testa på att resa själv. För en första resa är det bra om det inte ingår några byten, för att barnet ska få in en vana först. Praxis för barn att resa själva varierar – det finns skillnader både mellan olika transportalternativ och för olika företag. Det finns dock vissa generella riktlinjer som gäller oavsett hur ditt barn ska resa.

För det första – se till att barnet har någon sorts identitetsbevis (för att eventuellt kunna styrka ålder vid rabatterade resor), biljett och kontaktuppgifter till både den som skickar iväg barnet och till den som ska ta emot. Det kan vara en god tanke att gå igenom resans olika skeden med barnet innan de reser iväg, från att packa väska, vad man ska ha med sig, vad man behöver göra när man kommer till terminalen eller stationen, hur man visar biljett och var man ska gå. Är barnet gammalt nog kan de ha med sig mobiltelefon om det skulle dyka upp några frågor eller osäkerheter – det kan vara skönt att ha, speciellt om man får trafikproblem.

Många gånger kan man boka en följeslagare till barnet när de reser själva. Detta beror dock lite på hur man reser och vilket företag man använder sig av.

Resa med buss

Att resa med buss kan vara både enkelt och svårt. Den som lämnar har här bästa chans att kunna följa med hela vägen till sätet om man är i god tid innan avgång, och den som hämtar kan stå direkt vid dörren och ta emot. Om det är en busslinje med flera stopp är det viktigt att barnet kan ha koll på vart det är och gå av vid rätt stopp.

Bussbolagen har olika riktlinjer och hjälp: på Flixbus får 10-14-åringar resa själva med föräldrars godkännande, på Flygbussarna är det 12-årsgräns, på Nettbuss 7-årsgräns. Inget av företagen erbjuder extra hjälp på vägen.

Resa med tåg

Tåg är också ett relativt lätt sätt för barnet att resa själv, speciellt kortare sträckor eller från slutstation till slutstation. Tåg kan dock vara lite oförutsägbara med trafikproblem, signalfel eller solkurvor – detta leder till att barnet måste kunna hantera att det dyker upp eventuella problem och tågbyten på vägen, även om det inte var planerat.

SJ har 6-årsgräns och krav på att barnet ska kunna ta hand om sig själv vid till exempel trafikproblem eller byte av tåg. Snälltåget har 16-årsgräns. MTRX har ingen åldersgräns, men barnet ska kunna ta hand om sig själv. Inget av företagen erbjuder extra hjälp på vägen.

Resa med flyg

Flyg är både det mest krävande och potentiellt det säkraste sättet att resa, beroende på vilket företag man väljer. Många flygbolag erbjuder en tjänst för ensamresande barn där de får sällskap genom biljettkontroll och till gaten, någon som tittar till dem under flygresan, hjälp vid mellanlandningar, och någon som är med dem ända tills de är hämtade. Det kan dock betyda en extra kostnad eller dokument som måste fyllas i och skickas med, så var uppmärksam!

SAS erbjuder en tjänst för barn mellan 5 och 15 år som måste bokas separat. Dokument måste fyllas i av vårdnadshavare, och den som hämtar måste ha skriftligt godkännande av vårdnadshavaren. Norwegian har också en tjänst som är obligatorisk för ensamresande barn mellan 5–11 år och valfri upp till 15. Ryanair tillåter inte barn under 16 år att resa ensamma, och har ingen extratjänst.