Just nu är det många gymnasieelever och föräldrar som måste samsas om utrymmet hemma när skolor och arbetsplatser hålls stängda. Att ställa om från ett vanligt klassrum eller arbetsplats till en digital är inte alltid helt lätt – till exempel har skolor i Finland behövt säga till föräldrar som skymtas i underkläder i bakgrunden på digitala lektioner. Här är sakerna att tänka på vid onlinemöten!

Just nu är det många som arbetar hemifrån – både gymnasieelever och föräldrar har fått råd och direktiv om att stanna hemma. Dagens digitala samhälle gör det möjligt!

Det är dock bara ca 20% av svenskarna som är vana vid att jobba hemifrån, och det vara svårt att komma igång med digitala möten. Det är lätt för onlinemöten och onlinelektioner att bli röriga och stökiga. Här är sakerna att tänka på, både on- och offline, för dig som deltar i onlinemöten.

Förbered dig

Se till att datorn funkar, att du har en plats som är tillgängligt ljus för att arbeta och att du inte blir störd under tiden. Om det är flera hemma kan det vara bra att sitta i olika rum för att kunna lyssna ostört. Testa uppkopplingen, ljud och kamera innan mötet om möjligt.

Tänk på vad som syns

Ta en extra titt omkring dig – vad syns i kameran? Finns det något personligt du helst inte vill visa upp, inblick till ett annat rum, eller finns det en risk att någon kan gå eller stå bakom och distrahera andra? Rikta kameran innan du går in i mötet eller lektionen för att bara visa det som känns ok.

Håll tiden och var fokuserad

Var i tid för mötet, oavsett om det är för jobbet eller skolan. Det tar nästan alltid lite längre tid att komma igång med digitala möten, att se att ljudet funkar för alla och för den som leder mötet att hitta en bra början. Det behöver inte saktas ner ytterligare av att personer är sena. Under mötets gång, lyssna på det som händer – sitt till exempel inte med mobilen eller läs mejl samtidigt, då är det lätt att missa vad som händer.

”Möblera” det digitala rummet

Om det är en mindre grupp kan det vara bra att ”möblera” det digitala rummet för att skapa struktur och ordning. Det kan man till exempel göra med en bild. Har man sen en talarrunda kan man gå ”bordet runt”, och alla har koll på när man kan eller ska prata. I klassrumssituationer kan man också använda sig av chatten för att digitalt ”sträcka upp handen” om man har en fråga eller något att säga.

Tänk på tekniken!

Det är mycket runtomkring mötet man ska ha koll på, så som kamera och mikrofon. Använd gärna hörlurar för att slippa rundgång och eko. Sätt på mute när det inte är din tur att prata om ni är många eller om du har störande ljud i bakgrunden. Ha kameran på så att andra kan läsa av ansiktsuttryck – det gör mötet mer levande!

När mötet är klart, glöm inte att stänga av kameran! Ha gärna ett skydd framför kameran, så kan du vara säker på att ingen ser vad du gör.

Onlinemöten kan vara en utmaning, men också riktigt roliga när man lyckas hitta en struktur!