Oavsett om du är förälder eller elev finns det alltid tidpunkter där man helt enkelt måste komma ihåg saker. Kanske är det en inköpslista till middagen, uppgifter att göra, eller ett prov man inte riktigt har haft tid att plugga till. Så vad kan man göra för att få ett bättre minne och bli en minnesmästare?

Du har säkert sett eller hört talas om minnesmästare. Det är personer som t.ex. kan rabbla 1000 decimaler av Pi, vet precis vad alla världens huvudstäder heter och var de ligger, eller direkt kommer ihåg alla namn på deltagarna på en konferens. Men hur gör de egentligen?

Hemligheten ligger i tekniken

Egentligen är det rätt enkelt: de använder olika tekniker för att minnas, så kallade minnesteknik. Dessa tekniker går ut på att försöka skapa någon mening med all information man behöver komma ihåg. Man kan till exempel göra en minnesberättelse, skapa en sång eller associera information till saker eller platser. Man kan lägga till kroppsrörelser eller rim. Man skapar enkelt en struktur som egentligen är rätt meningslös – men den hjälper oss att minnas.

Minnesteknik är en sorts studieteknik, och brukar vara väldigt effektiv. Den mest välkända minnesstrukturen i Sverige handlar om Hallands åar – Viskan, Ätran, Nissan och Lagan. Tidigare behövde alla elever lära sig dessa. För att minnas dem använde man sig av en kort berättelse: vi ska äta, ni ska laga. Då har man även lärt sig i vilken ordning de ligger, från Viskan i norr till Lagan i söder.

Så blir du också en mästare!

Så här kan du t.ex. snabbt lära dig i vilken ordning planeterna är från solen och utåt (när Pluto fortfarande var en planet) – Min Vän Jag Måste Ju Skriva Upp Nio Planeter motsvarar planeterna Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus (och Pluto). Vi kan nästan lova att du kommer komma ihåg ramsan, och planeterna, nästa vecka om du tar fem minuter på dig att lära dig ramsan nu.

För att komma ihåg att du ska köpa kyckling, lök och choklad till middagen kan du skapa en liten historia, gärna överdriven och detaljerad. Föreställ dig en enorm kyckling. Den är gyllenbrun, lika hög som byggnaden du jobbar i, och lika lång som en container. Den sitter ute på parkeringsplatsen och ruvar på tre lökar lika stora som bilar. Plötsligt spricker en lök, och på insidan är den fylld med mjuk chokladkola som rinner ut över hela parkeringsplatsen. Den bilden är inte lätt att glömma, även när du sen står där stressad i mataffären!

Minnesteknik är bara en sorts studieteknik – det finns många andra tekniker du som elev (eller stöttande förälder) kan använda dig av.

Vill du öva?

Lär dig mer av världsmästaren i minne, Jonas von Essen.