Alla familjer bråkar, förr eller senare. Det kan handla om bråk mellan syskon eller bråk med ditt barn, om faktiska orättvisor eller hormonutbrott. Ibland kan det vara bra att bråka lite för att lösa problem, men om det blir för ofta eller om bråken inte leder till att den faktiska konflikten löser sig är det ett problem.

Vissa konflikter är, som sagt, helt normala och svåra att undvika. Visste du till exempel att 90% av alla treåringar får vredesutbrott – varje vecka? Oavsett om man vill undvika vardagsbråken eller skapa färre konflikter så finns det tips att pröva.

Innan ni bråkar

Det finns en hel del saker man som förälder kan göra för att förebygga bråk. Ett sätt är att tillbringa mer tid tillsammans! Ju mer tid man har tillsammans, desto bättre förstår man varandras situation och tankesätt – ett bra sätt att undvika missförstånd. Att involvera barnen i dagliga sysslor genom att be om hjälp kan också vara ett sätt att undvika bråk. De lär sig att ta ansvar och vara empatiska till andras problem.

Att ha fasta rutiner kan hjälpa till att undvika onödigt tjat – om barnet till exempel vet att man borstar tänder varje morgon och kväll finns det mindre anledning att bråka om det varje gång. Blir det tjat, välj dina strider med omsorg. Allt är inte värt att bråka om. När de gör rätt, se till att påpeka det för att uppmuntra goda vanor.

Under bråket

När ni väl bråkar – vilket ni kommer göra, oavsett hur proaktiva alla är – försök behålla lugnet. Sätt en gräns för dig själv som du aldrig ska gå över. Känner du att du börjar närma dig den, gå undan en stund, ta ett djupt andetag eller räkna till tio innan du beger dig tillbaka. Tänk dig in i barnets situation och försök lösa bråket på ett konstruktivt sätt.

Om det är ett bråk mellan syskon kan du agera medlare, om det behövs. Ibland kan det vara bra för barnen att helt enkelt lösa det själva, så länge det inte går överstyr.

Efter bråket

Efter det värsta har lagt sig, be om förlåtelse. Prata med barnet om varför situationen uppstod, och lyssna till vad de har att säga. Föreslå framtida lösningar och fråga om barnet har några förslag. Det funkar även om det har varit ett bråk mellan syskon.