Det är inte alltid lätt att vara förälder: speciellt inte när det handlar om vecko- eller månadspengen. Måste barnen få lika mycket veckopeng, trots att de inte är lika gamla? Hur hanterar man kompisar som får mycket mer i månaden? Vad ska pengarna ens gå till?

För många familjer är vecko- eller månadspeng ett bra sätt att få barnen att förstå hur ekonomi funkar. Det är helt enkelt en förberedelse för vuxenlivet. Vanligast är att börja med veckopeng när barnet är runt 6 eller 7 år. Har man bara ett barn är det relativt enkelt att använda riktvärden eller genomsnitt för att sätta vecko- och månadspeng, men hur gör man om barnen är olika gamla?

Alla barn får inte lika mycket

Hur mycket barnen ska få beror på familjens totala ekonomi och på barnets ålder. Om man har en tonåring och en 10-åring hemma behöver de absolut inte få lika mycket i veckopeng. Tonåringen behöver kanske mer pengar till sparande, eller kan själv ansvara för dyrare saker som kläder och fritidsaktiviteter med kompisar.

Det enklaste sättet att undvika bråk om detta är att ha ett samtal om det med barnen och förklara varför det är skillnad. Äldre barn kan ta mer ansvar och kan därför få mer pengar att disponera som de själva vill. De kan tänka mer långsiktigt och se värdet i att spara till en aktivitet med kompisar eller en dyrare jacka.

Som förälder kan du förbereda dig på samtalet genom att titta lite på hur mycket olika aktiviteter som bio och bowling kostar. Hur mycket behöver man för en fika, och hur ofta är det rimligt att det sker? Ska tonåringen betala för vardagskläderna, men föräldrarna för vinterjackan? Bekostar de sin egna hobby? Gör en snabb budget och resonera om det med din tonåring. När ni väl bestämt en summa, var strikt med att när pengarna är slut så är de slut.

Olika sätt att ge veckopeng

Vill något barn tjäna mer pengar, och du har möjlighet att ge det alternativ, kan de utföra större hushållssysslor mot betalning. De kanske kan ta ut soporna, klippa gräsmattan, eller dammsuga huset. De kan även hitta egna sätt att tjäna pengar, som att sälja gamla kläder eller leksaker på loppmarknader. Kanske kan de baka och sälja till grannar, eller klippa grannskapets gräsmattor mot betalning.

Det enda som inte funkar bra är att ge pengar till barnet varje gång de frågar efter det. Många gånger leder det bara till tjat och manipulation för att få mer, och att man som förälder ger ut en större totalsumma än om man hade en fast vecko- eller månadspeng.

Har man ett barn som tjatar om att få högre månadspeng för att kompisen får mer, eller ”alltid får det de vill ha,” förklara så ärligt som möjligt varför ni inte har det på samma sätt. Du kan säga att barnet får en fast summa för att de ska lära sig att ta ansvar och prioritera de saker som de vill ha, eller att familjers totala budget kan se olika ut. Att resonera och förklara för barnet varför saker är som de är är ofta mer effektivt än att bara säga nej.

Fler tips och länsning om vecko- eller månadspeng:
Sju tips hos Swedbank
RikaTillsammans podd om modeller och uppdelning av veckopeng
Råd och Röns förhandlingstips till barn och föräldrar