Skolåret har kommit igång och så även läxor. För vissa är det ett väl känt inslag i vardagen, för andra är det nytt detta år. Vi ger tips på hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att lyckas med läxorna!

Läxor är en del av den dagliga rutinen för många barn. I de flesta fall finns läxor för att hjälpa barnet att lära sig genom individuellt arbete, där man kan lära sig på det sätt som passar bäst, men det är inte alltid det är lätt att komma igång. Här hittar du några tips för hur man kommer igång på bästa sätt och skapar vanor och rutiner som kan hjälpa ditt barn att klara av det!

Skapa en vana

Ett av de viktigaste stegen till att lyckas med läxorna är att skapa en vana. Det kan till exempel vara att en förälder hjälper med läxorna medan den andra lagar mat, eller att man gör läxorna så snart man kommer hem efter skolan eller en träning. Även att få tillräckligt med sömn är en del av att skapa en bra läxläsningsrutin.

Se till att skapa en lugn studiemiljö med bra belysning. Se till att ha en bra översikt över vilka läxor som behöver göras – att skapa en lista och bocka av för hand kan vara ett bra sätt att tydliggöra vad som ska göras och vad som redan är klart. Ta regelbundna pauser och fyll på med energi vid behov, antingen genom ett större mellanmål, eller till exempel fruktbitar medan man jobbar. Då blir det enklare att fokusera när man behöver, och ändå få lite andrum!

Lyckas med läxor – IST HomeHjälpmedel, så som listor, överstrykningspennor och kalendrar, kan vara bra för att skapa en struktur. Testa olika studietekniker, och utmana ditt barn genom att hitta roliga sätt att lära. Repetera samma sak på olika sätt, till exempel genom att få ditt barn att skriva om något i sina egna ord, skapa en frågesport, eller ha högläsning. Om barnet har äldre syskon som redan har studievanan inne kan de hjälpa till eller ge tips.

Låt barnet ta ansvar

Självklart spelar det roll hur gammalt ditt barn är – äldre barn har ofta läxläsningsrutinen inne och behöver inte lika mycket hjälp från sina föräldrar. För yngre barn kan det vara bra att påminna om läxor, men efter ett tag är det även viktigt att låta barnet ta ansvar för sitt eget lärande.

Som förälder kan du hjälpa ditt barn att skapa en vana eller en plan inför ett prov. Det kan handla om att inte börja med läxorna för sent på kvällen eller att börja plugga för ett prov i tid. Det är dock framför allt deras ansvar att hålla sig till planen eller vanan! Om du som förälder alltid påminner och initierar läxläsningen kan det bli svårare för barnet att motivera sig själv. Fråga om de behöver hjälp, men gör inte läxorna åt dem.

Föräldrarnas inställning till läxor har betydelse

Vad du som förälder tycker om läxor, och hur du uttrycker det, kan ha stor påverkan på hur ditt barn klarar av läxläsningen. Ofta är det barn från familjer med stöttande föräldrar som ser ett värde i läxläsningen som gör bättre ifrån sig. Barn tar helt enkelt efter dig! Försök att peppa barnet till att se läxor som något roligt och värdefullt. Hjälp till att sätta upp mål och delmål. Att belöna barnet när de uppnår sina mål kan vara en morot för att läxorna ska bli gjorda – se bara till att delmålen inte är för små så att barnet får belöningar hela tiden!

Lyckas med läxor | IST HomeDet är även viktigt att stärka lärarens roll i läxläsningen. Låt barnet rätta läxorna i klassen så att läraren kan gå igenom de problem som finns. Ifall något inte är tydligt eller om barnet inte klarar av läxläsningen, fråga läraren om stöd och tips, eller be barnet be om hjälp om det är gammalt nog.

Till sist – även du som förälder kan behöva hjälp. Det finns mängder med bra lärare, böcker, och artiklar på nätet med hjälp och tips, samt lärplattformar som Schoolido med material och stöd. Om du visar att även du ibland behöver hjälp gör det lättare för barnet att göra detsamma!