Har ditt barn gått och vickat på den där lösa tanden i minst en halv evighet nu, eller är det bara så det känns? Det kan vara svårt att veta när man ska dra ut den och när den ska lämnas ifred – och när den väl är ute, hur mycket är den egentligen värd för tandfén? Här är listan med saker att lösa när du har lösa mjölktänder i familjen.

De flesta brukar börja tappa sina mjölktänder i sexårsåldern. Samtidigt växer det fram två helt nya tänder längst bak i käken, de så kallade sexårständerna. När ett barn kommer upp i trettonårsåldern brukar alla de permanenta tänderna vara utvuxna. Pojkar brukar generellt börja och sluta tappa tänder lite senare än flickor.

Dra själv eller fråga tandläkaren?

Trots att alla får lösa tänder, vill de ibland helt enkelt inte lossna. Det kan ha flera anledningar, och vissa kräver ett besök hos tandläkaren för att fixa. Om de permanenta tänderna växer fram bakom mjölktanden, eller om barnet har väldig ont av att en tand växer ut, är det dags att be tandläkaren titta på det. Det kan vara så att den permanenta tanden växer snett och inte ”äter upp” hela mjölktandens rot, eller att mjölktanden är fastkilad mellan sina grannar.

Det kan, i sällsynta fall, också vara så att barnet saknar underlag för vuxentänder. I såna fall får tandläkaren avgöra om den ska tas bort och ersättas med ett implantat, eller om den helt enkelt får sitta kvar. Mjölktänder kan funka fint hela livet!

Om tanden är väldigt lös, eller till och med bara hänger på en tråd, då är det inte fel att försöka dra ut den hemma. Barnet kan själv försöka, eller så kan du som vuxen hjälpa till.

Att få ut en tand

Det finns flera sätt att försöka få ut en tand. Det enklaste sättet är att be barnet vicka och vrida på tanden själv. Se till att ha rena händer! Vågar de kan de (eller du) ta ett grepp om tanden och dra lite försiktigt. En ren gasbinda kan hjälpa för att få ett bättre grepp.

Att tugga på ett äpple eller en morot är annars en klassiker för att få tanden att fastna! Om de skulle råka svälja tanden är det helt ofarligt. När tanden väl är ute, skölj med lite vatten. En isbit kan hjälpa om det gör ont, eller för att undvika svullnad.

Hur mycket är en tand värd?

När tanden väl är ute är det dags – tandfén kommer på besök! Oavsett om barnet stoppar tanden under kudden eller i ett glas vatten är frågan hur mycket en tand egentligen är värd. Det är ändå en hel samling med tänder som ska ut!

En tanke kan vara att höra med andra föräldrar hur mycket de ger så att det inte blir för mycket diskussioner på skolan eller bland kompisar. En klassiker är att ge ”en guldpeng”, men man kan ge mer beroende på hur länge den var lös, hur jobbigt det var att få ut den, eller om det var första eller sista tanden.