Höstlovet är en välkommen paus halvvägs genom höstterminen. Till en början kallades det potatislovet eftersom barnen skulle hjälpa till att plocka potatis, innan det ändrades till att helt enkelt heta höstlovet. Under sommaren 2016 döptes höstlovet om till att istället heta läslovet. Tanken är att veckan ska fyllas med aktiviteter som uppmuntrar till läsning.

Nätverket Läslov drivs av läsrörelsen och är en aktiv del i att skapa bättre förutsättningar för att läslovet faktiskt ska användas till just att läsa. De samarbetar idag med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandlare, idrottsföreningar, kulturinstitutioner och företag för att få barn, och vuxna runt omkring dem, att läsa mer. Då studier har visat att mängden läsning bidrar till att skapa ett större ordförråd är det viktigt att föräldrar och äldre syskon också tar initiativet till läsning.

Tema miljö och klimat

I år är temat miljö och klimat och är till för alla i skolåldern. Läslov har flera lästips på sin hemsida, samt en lista med filmer, spel och evenemang som diskuterar temat. Det finns även en lista på mer generella läs- och skrivevenemang som händer under veckan i hela Sverige.

En mängd företag har anammat läslovsveckan. McDonalds ger ut böcker i sina Happy Meals, Barnens Bibliotek har utlyst en novelltävling för unga upp till 16 år och bibliotek i hela landet organiserar bland annat författarträffar, quiz, berättarträffar och digitala lånekort. Appen Readly släpper sin tjänst gratis under läslovet och Pressbyrån har specialpris på utvalda serier.

Läs, läs, läs!

Det finns en mängd olika material och sätt att läsa, oavsett om det handlar om serietidningar, i appar eller hela romaner. Man kan läsa själv, lyssna på högläsning eller läsa för andra. Det viktigaste är inte vad eller hur man läser, utan att man gör det! Utforska en mängd olika media och genrer för att hitta det just du eller ditt barn tycker om.

Använd regniga dagar eller mörka kvällar till att kura ihop er och läs tillsammans. Det främjar läsförståelsen, utökar ordförrådet och sätter fart på fantasin. En billig semester till vart man än vill!

Här hittar du fler tips om saker att göra på höstlovet. Mer om läslovet hittar du på Läslov.se.