På söndag firas ca 2,5 miljoner pappor i Sverige. Varför då, kanske man frågar sig? Det är ju fars dag! I Sverige infaller alltid fars dag den andra söndagen i november och vi firar tillsammans med Finland, Norge, Island och Estland.

Fars dag kommer från början från 1910-talets USA, då Sonora Smart Dodd ville fira sin pappa. Han var änkling och hade fostrat Sonora och hennes fem syskon efter att hustrun dog i barnsäng. Hon fick idén om att fira sin pappa på en egen dag efter att ha lyssnat på en predikan om mors dag.

Idén spred sig i landet, och 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det dröjde dock ända till 1966 och president Lyndon B. Johnson innan dagen blev en officiell högtid som firades i hela USA. I Sverige firades dagen för första gången 1931, troligen eftersom många utvandrade svenskar skrev hem om den amerikanska traditionen.

Då firas far i världen

Fira Fars dag på söndag!Den vanligaste dagen att fira fars dag är den tredje söndagen i juni. Då firar bland annat USA, Indien, Kina, Storbritannien och Frankrike, och det är inte helt ovanligt att se reklam för fars dagsartiklar på sociala medier vid denna tid.

Till en början firade även Sverige fars dag i juni. Nordiska handelssamfundet önskade att flytta dagen till hösten för att ligga bättre i förhållande till mors dag (som firas sista söndagen i maj). Därför firas nu dagen istället i november. Danmark behöll dock ett datum på sommaren, och firar den 5 juni.

Slipsar och frukost

Idag är det vanligt att man firar pappa med någon sorts present, men det är en ganska ny tradition. Det dröjde ända till 1980-talet innan särskilda fars dag-presenter dök upp! När fars dag var nytt tänkte många tvärtom. Då var högtiden ”onödigt fjäsk” för mannen i familjen.

Den absolut vanligaste presenten till pappa är slipsen – varannan pappa får en ny slips på fars dag! Det är också vanligt att väcka pappa med frukost på sängen, blommor eller tårta. Det finns mycket att välja mellan när man ska fira pappa. Väljer du en rakapparat, ett biobesök, eller en egen teckning? Fler tips till en perfekt fars dag finns här!

Glöm inte bort att fira pappa på söndag! Kanske finns det till och med fler att fira? Fars dag-firandet har numer börjat sprida sig utanför den traditionella mansrollen och bilden av kärnfamiljen. Kanske har du flera pappor, eller andra män som betytt mycket under din barndom? Kanske finns det en farfar eller morfar som inte får glömmas bort?

Vill du läsa mer om Fars Dag?

Nordiska museet har en fin översikt över firandet i Sverige.