Om några dagar är vårens höjdpunkt (eller startpunkt) här – påsken! Har du koll på när och varför vi firar? Om inte – läs vidare!

Påsken är kyrkans största helg. Påskveckan är kanske inte när du förväntar dig, för den inleds egentligen på påskdagen. Dagarna innan påskveckan – inklusive palmsöndagen, skärtorsdagen och långfredagen – kallas för stilla veckan. Har du koll på resten av frågorna?

När är påsken?

Påsken infaller på olika datum varje år mellan 22 mars och 25 april. Det bestämdes vid kyrkomötet i Nicaea år 325, för att bestämma en gemensam dag för den växande kristna gemenskapen som dittills firat vid olika tillfällen. Grundregeln är att påskdagen alltid är den söndag som följer den ecklesiastika fullmånen närmast efter den 20 mars. I år är den alltså söndag 12 april.

Varför firar vi påsk?

Påsken är traditionellt en helg med både sorg och firande, eftersom Jesus både dog och uppstod under samma helg. Framför alt firar vi kärleken, och livets seger över döden. Eftersom många även förknippar påsken med vårens start – då livet återigen börjar spira efter en lång vinter.
Fyra fakta om påsken – och ägg!

Varför äter vi ägg?

Under påsken är ägg väldigt populära. Det är av två anledningar: inom kristendomen är ägget en symbol för liv. Eftersom Jesus dog och återuppstod under påskhelgen är det en ganska självklar del av varje maträtt. Men påsken infaller också under den tid då hönorna börjar värpa – det är alltså också enkelt att få tag på färska ägg.

Var kommer häxorna och hararna ifrån?

skärtorsdagen åker häxorna till Blåkulla, det vet de flesta. Men visste du att de oxkså har sitt ursprung i bibeln? Kvällen före långfredagen intog Jesus sin sista måltid, innan han förrådes och korsfästes. Enligt folksägen släpptes alla onda makter fria i samma stund som Jesus blev dömd, och skärorsdagsnatten blev häxornas natt. Man kunde skydda sig mot dem genom att skrämma dem med skott och eldar – dagens smällare och påskbrasor.

Dagens påskkärringar är inspirerade av denna tro. Från början, på tidiga 1800-talet, var det framför allt vuxna som klädde ut sig, och häxorna bar täckande masker och försökte skrämmas. Under 1900-talet är det framför allt barn som klär ut sig för att samla in godis och pengar.

Påskharen kommer å sin sida från Tyskland och tyska traditioner. Haren kom till Sverige under godsindustrins expansion under 1800-talet och har funnits här sen dess.