Det sägs ofta att barn är förhandlingsproffs. Du kanske känner igen tjatet – ta på dig skorna, ät upp, packa väskan, var hemma i tid, nej du får inte mer pengar – och att det inte alltid slutar som du vill. Vi har tipsen du behöver för att kunna förhandla med ditt barn!

Att förhandla med sitt barn kan ge dem lärdomar för livet – det handlar om lagarbete, empati, och samarbetsvilja. Det är dock viktigt att hitta en balans i förhandlandet så att barnet inte får för mycket makt för snabbt eller i för ung ålder, och inte heller att du som förälder blir för auktoritär i ditt föräldraskap och får ett barn som inte vågar fråga eller prata med dig.

Förhandla med små barn

För det första: man kan så klart inte förhandla med en tvååring på samma sätt som en tonåring. Svenska föräldrar är enligt studier väldigt bra på att starta en förhandling med små barn, även när det handlar om något som de måste göra. Att börja en förhandling om att borsta tänderna med ”vill du borsta tänderna?” kan leda till att barnet säger nej, och att förhandlingen slutar med bråk.

Anpassa istället frågan till barnets ålder och förmåga. Istället för att fråga om de vill borsta tänderna, fråga om de vill använda den gula eller den gröna tandborsten, Bamsetandkrämen eller minttandkrämen, eller om mamma eller pappa ska borsta tänderna. Genom att ge dem ett tydligt val känner sig barnet som att de har kontroll och är delaktiga och det som måste göras görs.

Det finns också möjlighet att förslå något du vet (i deras värld) är värre när barnet vägrar. Vill de till exempel inte borsta håret, fråga om de vill strunta i det nu och tvätta håret ikväll istället. Ofta är det mindre ”hemska” valet då enkelt att göra.

Förhandla med äldre barn

Alla barn behöver fasta gränser. Det är därför viktigt att skilja på när barn vill förhandla och när de försöker manipulera dig. Vredesutbrott, gråt och skrik är inte förhandlingstaktiker, det är manipulationstekniker för att få dig som förälder att ge upp och flytta på de gränser som satts. Försök att ta det lugnt i sådana situationer, och invänta en lugnare stund för att faktiskt prata om vilka regler ditt barn vill ändra på och varför.

När ni väl kan prata, försök få ditt barn att förklara vad de vill ändra på och varför. Förklara själv din synpunkt och försök hitta en situation där ni båda känner er nöjda. Om det till exempel handlar om att ditt barn vill få 50 kronor mer i vecko- eller månadspeng, men det för tillfället inte finns möjlighet att öka så mycket, förhandla ner det till 20 eller 30 kronor i ökning. Dessa tillfällen är gyllene för att prata empati och att se saker från andra perspektiv.

Förhandla med tonåringar

Att förhandla med en tonåring kan vara det svåraste. De blir allt mer självständiga, men egna värderingar och synsätt. Det viktigaste här är att börja försöka se ditt barn som en självständig person som allt mer kan (och ska) ta sina egna beslut om hur de vill leva sitt liv.

Prata med dem utan att försöka manipulera dem. Förklara varför vissa saker är helt oacceptabla (till exempel rökning eller att skolka), men var öppen för argument i andra frågor (när de ska vara hemma på kvällar). När ni nått en överenskommelse, respektera de nya reglerna och lita på att de kommer att hållas till motsatsen bevisas.

Nyckeln i de flesta förhandlingar är att vara konsekvent. Håll dig till det du lovat oavsett barnets ålder så lär de sig att du är någon att lita på!

 

Foto av Ketut Subiyanto.