På söndag är det mors dag, då ca 1,2 miljoner mammor firas. I Sverige infaller alltid mors dag den sista söndagen i maj. Vet du varför vi firar? Och varför Sverige firar senare än de flesta länder, som firar den andra söndagen i maj? Läs vidare!

Mors dag kommer, likt fars dag, från USA. Lärarinnan Anna Jarvis ville fira sin mammas minne på årsdagen av hennes bortgång. Den 10 maj 1908 hölls en gudstjänst till hennes minne. Därifrån spreds firandet av mammor i hela landet och 1914 blev mors dag en officiell helgdag.

Firandet kom till Sverige 1919 på initiativet av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg. 1920 publicerades ett häfte med noggranna instruktioner för hur mors dag skulle firas, bland annat genom att svenska flaggan ska hissas, frukost på sängen, en dag utan hushållssysslor och uppvaktning med gåvor, brev och sång.

Varför firar Sverige senare?

I Sverige firar vi två veckor senare än många andra länder. Anledningen till detta sägs vara Sveriges lite kallare klimat. Genom att fira i slutet av maj istället för i mitten så har det varmare vädret haft tid på sig att komma hit, och det finns en större chans för barn att kunna gå ut och plocka en fin bukett.

Idag är mors dag-firandet ett tillfälle att stanna upp i vardagen och tänka extra på mamma. Många fortsätter att fira det genom gåvor, brev och bjuda på middagar. Så glöm inte bort att fira mamma på söndag! Det är dessutom ett tillfälle att fira bonusmammor, fastrar och mostrar, mormor och farmor.

Vill du läsa mer om mors dag?

Se mer på Nordiska museets hemsida.