Under och direkt efter ledigheter blir det kanske extra tydligt hur mycket plats och tid det tar att få ihop vardagspusslet. Det är hämtningar och lämningar, aktiviteter och lekträffar, läxor och utflykter som ska kommas ihåg, organiseras och tas om hand om. Känner du också att det blir lite mycket ibland? Läs vidare!

Det finns en mängd smarta tips på hur man kan styra upp vardagspusslet, både hemma, borta och tillsammans med andra. Vi har sammanställt några enkla tips för att göra vardagen så bra som möjligt!

Listor och påminnelser

Det kan vara till hjälp att ha ett schema på väl synlig plats i hemmet, till exempel på kylskåpet. Schemat kan vara ett bildschema om man har yngre barn, eller helt enkelt en lista med dagar och aktiviteter om man har äldre barn. På detta sätt får både barn och föräldrar bra koll på vad som händer i veckan och när.

Vet man att man ska iväg på en aktivitet finns det olika sätt att förbereda sig på. Ett alternativ är att packa och ställa fram sakerna man behöver kvällen innan. Att göra en lista på det man behöver så man vet vad som ska med är en annan. Det kan också vara smart att sätta ett larm 10 eller 15 minuter innan man ska åka för att hinna ta en sista koll och packa det man kan ha glömt.

Planera mera!

Genom att avsätta lite tid till att planera i förväg kan man vinna mycket tid under veckan. Till exempel kan man planera veckans middagar på lördagarna, inklusive mathandlingslista. På söndagen kan man åka och handla allt, och eventuellt laga färdiga matlådor som bara behöver värmas upp under veckan. Genom att planera maten slipper man tänka på vad man ska äta varje dag, och behöver inte åka och småhandla efter jobbet.

Involverar du barnen i planering, handling och matlagning kan det vara ett roligt sätt för dem att lära sig om planering, ekonomi och hälsa. Du slänger även mindre mat, eftersom du vet vad och när du behöver ingredienserna du köper! Som en bonus bidrar du till FNs hållbarhetsmål!

För att hinna med allt i vardagspusslet kan det vara bra att ta hjälp av andra. Be mor- och farföräldrar om de kan hämta eller lämna barnen någon gång. Planera med lagkamrater om gemensam hämtning och lämning från träningar och aktiviteter.

Låt barnen hjälpa till

Till sist – låt barnen ta ansvar! När de är gamla nog kan de ta ansvar för att hålla koll på aktiviteter och träningar själva, och se till att packa och packa upp det som behövs. Ta det steg för steg och hjälp till vid behov. De kan även fixa transport själva genom att fråga en kompis om de kan samåka, eller genom att använda kollektivtrafiken eller cykla.