Har du ett barn som inte vill gå och lägga sig? Vi har samlat de bästa knepen för nattning och för att skapa en lugnare kvällsstund. Här hittar du allt från godnattsagor till skärmförbud och kvällsbad!

Småbarn kan vara kluriga – vissa dagar vill de inget hellre än att ta en paus och vila, andra dagar är det full rulle. Kvällarna kan verka spännande när föräldrarna stannar uppe och man själv måste gå och lägga sig. Så hur skapar man en vana för nattningen för att den ska bli så enkel som möjligt?

Börja tidigt

Sätt rutinerna från en tidig ålder – och börja rutinen med nattning tidigt på kvällen. Direkt efter maten kan man börja varva ner, kanske genom att stänga av spel och titta på en film eller mysa. Ett lugnande bad kan hjälpa, följt av att byta om till pyjamas. Genom att följa samma rutin varje dag blir det enklare att varva ner och bli lugn inför nattningen.

Att alltid lägga sig på samma tid kan också vara en framgångsfaktor. Håller man sig till fastare tider vet barnet vad som väntar, och det kan bli svårare att streta emot. Kroppen vänjer sig också vid en viss rutin och barnet kan därför börja känna sig trött när tiden är rätt.

En godnattsaga kan förbättra sömnen

Att läsa innan man går och lägger sig gör att hjärnan enkelt kan avskilja resten av dagen från sömnen – det gäller för både dig och ditt barn. Dessutom ger läsning ett avbrott från blått ljus från skärmar, som kan störa nattsömnen och försämra sömnkvalitén.

Dessutom har forskning visat att högläsning kan förbättra barnets ordförråd, lära dem förstå världen bättre, göra det enklare att prata om känslor och problem, samt stärker de känslomässiga banden mellan dig och ditt barn. Det finns alltså all anledning att göra det till en vana!

Testa något annorlunda

Har du ändå problem med att få ditt barn att somna kan det finnas specifika problem. Kanske är gosedjuret för strävt? Testa ett annat. Kanske är den närliggande motorvägen problemet? Spela lite ”white noise” för att dränka ut det. Att ge kroppskontakt, massera ansiktet eller klia ryggen kan också vara strategier som funkar för att få barnet att somna.

Ibland måste man helt enkelt testa sig fram!

Fortfarande inget som funkar?

Kanske har du inte hittat rätt bok? I såna fall finns fler tips här. Funkar inte något tips alls? Då hittar du fler här.