Sportlov – då vankas det skidåkning, skridskohalkning och pulkabackemys. Den lediga tiden är perfekt för att kunna testa på olika sportarter man kanske inte haft koll på eller haft tid till att pröva på. På senaste tid har även e-sport, elektronisk sport, blivit allt mer populärt, med sportlovsaktiviteter i bland annat Småland och Trelleborg

E-sport, en förkortning av ”elektronisk sport,” är ett samlingsnamn för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler i en virtuell miljö. Det kan handla om TV-spel, datorspel, onlinespel, mobilspel eller virtual och augmented reality-spel (VR och AR). Ofta spelas tävlingarna via internet, lokala nätverk, eller LAN-partyn.

Dagens digitala sport

Idag är det en del av Svenska Spelhobbyförbundet (SVEROK) och det finns knappa 1000 aktiva föreningar i hela Sverige. Svenska e-sportföreningen satsar även på att på längre sikt bli en del av Riksidrottsförbundet. Internationellt är e-sport erkänt som idrott av ett nationellt idrottsförbund och/eller idrottsdepartement i fler än 20 länder.

År 2013 hamnade ordet på årets nyordslista. Idag är e-sport så accepterat att stora mediebolag som SVT och Aftonbladet sänder tävlingar live, och tidningar så som Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter har egna kategorier om sporten. Utövare kan vinna prispotter på flera miljoner dollar i de största turneringarna. Det finns till och med gymnasieutbildningar med inriktning e-sport.

För föräldrar

Inom e-sporten idag finns ett stort kunskapsglapp mellan de till stor del unga utövarna och ”vuxenvärlden”. SVEROK driver därför ett projekt speciellt för e-sportföräldrar som vill engagera sig eller veta mer.

På deras hemsida kan du som förälder lära dig mer om e-sport genom digitalt utbildningsmaterial och poddar. Målet är att öka det ideella stödet inom sporten, som för närvarande inte har en hög grad av föräldranärvaro.

Nyfiken på att veta mer? Lyssna på Max Horttanainen, ordförande för E-sportförbundet och Alexander Krüger, förbundsjurist på Riksidrottsförbundet, diskutera på Sveriges Radio.