Att få ett syskon är ofta kopplat till mycket känslor. Det kan vara glädje och hopp om en framtida lekkamrat, förväntningar som inte blir uppfyllda när bäbisen väl kommit, eller svartsjuka på det yngre syskonet som får mer uppmärksamhet. Så hur förbereder man ett barn att de ska få ett syskon?

Att få ett syskon är alltid en stor förändring, både för föräldrarna och för det blivande storasyskonet. Ofta är det dock en situation som är fylld av glädje istället för problem och avundsjuka, där lilla syskonet varit efterlängtat av alla.

Använd tiden innan syskonet kommer

Att förbereda barnet för att ett syskon genom att prata med dem kommer kan hjälpa att sätta realistiska förväntningar. Var ärlig med att allt inte kommer att vara mysigt eller som det brukar, men att ni kommer att fixa det tillsammans. Att tillsammans fixa en vagga, dekorera ett nytt rum eller köpa en leksak till bäbisen ger mer tid ihop samtidigt som ni fixar det praktiska! Beroende på hur gammalt barnet är kan de följa med till MVC och titta på ett ultraljud.

Försök även att starta nya rutiner innan bäbisen kommer, och behåll de rutiner som redan finns. Till exempel kan det vara bra att byta rum innan syskonet kommer (om det behövs göras) så att barnet inte känner sig bortskuffat i samband med att det nya syskonet kommer hem. Behåll nattningsrutiner, så som att läsa tillsammans på kvällen. Den gemensamma stunden kan användas till att förbereda för det nya syskonet – här hittar du tips på böcker för att förbereda ditt barn inför ett yngre syskon.

När småsyskonet kommer hem

Det finns dock fortfarande en chans att det äldre barnet kan känna sig besviken av att den nya lekkamraten inte gör så mycket mer än sover och äter när det kommer. Barnet kan också känna att mamma och pappa blir mer tråkiga när småsyskonet kräver mer tid, eller till och med känna svartsjuka. Fråga hur barnet känner och bekräfta att det är ok att känna det man känner.

Ställ inte för höga krav på det äldre barnet. Att hjälpa till lite med den nya bäbisen kan vara bra för att knyta an till syskonet, men det får inte bli ett krav. Det äldre syskonet är fortfarande ett barn som också måste bli ompysslat och få uppmärksamhet.

Tänk också på att inte skylla på bäbisen när man känner sig trött efter en kort natt – det kan leda till att det äldre syskonet också börjar göra det varje gång mamma eller pappa inte orkar leka. Säg till exempel istället att du gick och lade dig sent eller drömde ovanligt mycket.

Framför allt – se fram emot familjelivet med en till medlem! Även de tillfällen när det är tufft är det bara under en övergångsperiod.