Årets höstlov närmar sig med stora kliv, kanske till och med snabbare än väntat? En veckas ledighet väntar men inget finns planerat. Vi har sista-minuten-tipsen för alla åldrar och plånböcker!

Det kan verka som en stor uppgift att planera en hel vecka, speciellt om man som förälder inte kan eller vill ta hela veckan ledigt. Är ni två kan man dela på ledigheten, eller ta hjälp av mor- och farföräldrar, grannar, eller kompisens familj. Man kan turas om att ha lekdejter eller träffar, kanske till och med stanna borta över natten någon gång? Även när alla har ledigt kan det vara enklare och mysigare att göra saker tillsammans!

Oplanerat och billigt

Det finns en mängd mysiga aktiviteter för barnens höstlov som inte kräver mycket förberedelser eller pengar. Beroende på ålder kan man gå på promenad eller en cykeltur, gå ut och samla in höstlöv och göra ett skogskollage, plocka bär och svamp, eller besöka något av landets alla muséer – i större städer finns de som har gratis entré!

Dags för höstlov? Här är några heta tips!Vill man undvika höstrusket kan man pyssla hemma med papper och penna, googla fram enklare pysselprojekt, lära sig göra vänskapsband, spela ett spel eller baka eller laga mat tillsammans. Låt barnen bestämma recept, antingen genom att välja en gammal favorit eller genom att se vad som ser gott ut i kokboken. På kvällarna kan man fixa en mysig biokväll i soffan.

Har ni en hel dag?

Har man lite mer tid kan man ta sig till närmsta stad och fönstershoppa, fika, äta på restaurang eller gå på bio. Kanske finns det något event, konsert, utställning eller match att titta på? Lekland, klätterväggar, trampolinparker eller lasertag kan vara ett alternativ för dem med spring i benen. Bowling och shuffleboard kan vara alternativ för lite lugnare aktiviteter. För lite äldre barn kan det vara kul att helt enkelt gå och träna tillsammans – kvalitetstid och nytta samtidigt!

Sätta guldkant på tillvaron

Till sist kan man såklart även se till att planera en spontan miniresa eller weekend till en stad man inte varit i förut. Vilka turistmål finns i din närhet som du aldrig har sett? Boka in en hotell- eller vandrarhemsnatt och res dit! Upptäck Sveriges slott, res runt i Glasriket, spana in Skultuna bruk eller Sala silvergruva. Kanske har du aldrig sett Vaxholm, dalahästtillverkningen, eller Öresundsbron, trots att det bara är någon timme bort?

Till sist – det är ok att även ha oplanerade dagar på ert höstlov. Kanske blir det dagarna när ni bara städar, handlar och tvättar som blir de bästa, så länge ni gör saker tillsammans och ser till att prata med varandra!