Just nu är det dags att söka och göra sitt gymnasieval! Ansökan öppnar under januari – exakt när beror på var i landet du bor – och är öppen fram till ungefär mitten av februari. Vi guidar dig som har en velande tonåring hemma genom valet!

Att söka till gymnasiet är ett stort steg i livet. Det är mycket att tänka på – vad är jag intresserad av? Vilken skola är bäst för mig? Ska man söka sig till samma ställe som kompisarna? Vi hjälper dig som har en velande tonåring hemma att guida dem rätt och söka i tid.

Ansökningsperioden är olika i varje kommun – därför är det viktigt att du och din tonåring tar reda på när just din kommun öppnar och stänger antagningen.

Vad är lösenordet?

De elever som går i nian ska ha fått ett lösenord skickat hem till sig, eller ha fått det utdelat på skolan. Har ditt barn inte fått något behöver de fråga sin SYV eller det antagningskansli de tillhör. Vet du inte kan du hitta alla antagningskanslier på antagningskanslier.skr.se. Du behöver ha lösenordet för att kunna logga in på gymnasieantagningens hemsida och göra din ansökan.

Ansökningen i flera steg

Efter inloggning är det dags att göra sina val. Valalternativen måste rangordnas, eftersom ditt barn stryks från lägre rankade val om de kommer in på sitt första val. Det betyder alltså att favoriten ska vara på plats ett, val två på plats två och så vidare.

När dina gymnasieval är gjort behöver ansökan skrivas ut och undertecknas. Enligt skollagen har den som är 16 år rätt att själv föra talan i mäl och ärenden, vilket betyder att de själva kan skriva på ansökan. Den som är under 16 behöver även ha målsmans underskrift på ansökan. Ansökan lämnas in till studie- och yrkesvägledaren på skolan eller skickas direkt till kansliet för gymnasieantagning, beroende på var du bor.

Den första ansöksperioden är preliminär, och följs av ett preliminärt antagningsbesked som brukar dyka upp i mars. Den slutliga antagningsperioden är sen öppen i april och maj, och antagningen baserar sig då på barnets slutbetyg. Här går det att ändra rangordning samt lägga till eller ta bort utbildningar om man har ändrat sig sedan februari. Det slutliga antagningsbeskedet kommer i juni eller juli.

Hur vet man vad man ska söka?

Det är kanske inte helt lätt för din tonåring att bestämma sig vad de ska söka. Kanske vet de inte riktigt vad de vill bli senare i livet, eller känner att det är viktigare att följa med kompisarna än att välja den perfekta utbildningen. Prata med dem och fråga om deras intressen och mål för att försöka ta reda på vad som skulle passa bäst.

För den som vill ha mer hjälp finns det en mängd tester man kan göra för att få lite vägvisning. Du kan också tipsa om att jämföra olika skolor för att se vilken som skulle kunna vara det bästa valet. Det bästa är dock att gå på öppna hus! Hjälp din tonåring att söka upp den skolan eller de skolorna som är mest intressanta och följ med på dagen (om du får)! Ofta får man en bättre känsla för om valet är rätt eller fel när man är på plats.

Har du fler funderingar? Gymnasieguiden har listat de 10 vanligaste frågorna om gymnasieval.