När man väl kan cykla är det svårt att glömma hur man gör. Det kanske också är svårt att komma ihåg hur man lärde sig en gång i tiden. Vi har samlat de bästa tipsen för hur ditt barn kan lära sig att cykla.

Många barn börjar lära sig cykla vid 5-6 års ålder. Innan dess är det bättre att skaffa en spring- eller balanscykel för att få en känsla för hur man balanserar samtidigt som man rör sig framåt, eller en trehjuling för att få koll på pedaler och styrning.

För det första – se till att ni har en bra cykel!

En bra cykel är lagom stor. På en lagom stor cykel är risken att ramla och slå sig mindre, eftersom man kan nå marken med båda fötterna när man sitter på sadeln och båda armarna når styret. Färdigmonterade cyklar är mer stabila och är bättre lämpade för en nybörjare än vad cyklar som du själv måste montera kan vara.

En bra nybörjarcykel har fotbroms, eftersom det är lättare att kontrollera. Den behöver inte ha några växlar, men gärna ett kedjeskydd och räfflade pedaler. Enligt lag ska alla cyklar ha en ringklocka. Om den ska användas när det är mörkt behöver den även ha lyse och reflexer (vit fram, röd bak och orangea på sidorna).

Till en bra cykel hör givetvis även en bra hjälm. Enligt lag ska alla under 15 använda hjälm, men föregå gärna med ett gott exempel som förälder! Man vet aldrig när den kan behövas. Hjälmen ska täcka pannan, bakhuvudet och hjässan. Den ska inte kunna ramla av eller halka bakåt.

Balans från början

Många använder stödhjul när man börjar öva på att cykla, men det kan hjälpa att undvika dem helt. Stödhjul kan göra att man kommer upp i högre hastigheter än man skulle gjort annars, och då inte kan kontrollera cykeln. Det kan också leda till att barnet lutar sig åt fel håll i kurvor, och alltså måste lära om saker sen när de är borta igen.

Testa att istället ta det lugnt helt utan stödhjul, och håll barnet i armhålorna eller ta tag i cykelns pakethållare istället. Öva på att bromsa!

Tänk på säkerheten!

Antagligen kommer ditt barn att ramla minst en gång. Förbered med långärmat och långbyxor för att undvika skrapsår, eller skaffa enklare knä- och armbågsskydd. Se till att plåster finns hemma (och eventuellt med i fickan!). Sätt gärna en vimpel eller flagga på pakethållaren för bättre synlighet.

Välj ett lämpligt område med ett platt underlag så som asfalt. Det kan vara lockande att öva på gräs för att undvika skrapsår, men eftersom det är svårare att cykla på ojämnt underlag är risken att man ramlar mer på gräs. Självklart ska det vara en lugn plats borta från trafikerade vägar.

Till sist – gör det tillsammans! Det blir både säkrare och roligare att öva om ni är två eller fler. Lycka till!