Är du en av dem som är orolig för coronaviruset och hur COVID-19 sprider sig i samhället? Du är inte ensam! Vi har samlat de bästa tipsen för att du och ditt barn ska kunna hantera oron, prata om vad som händer och minska risken för spridning.
Den 11 mars tog regeringen beslut om att tills vidare begränsa publika möten med över 500 deltagare med omedelbar verkan på inrådan av Folkhälsomyndigheten.
Ta det lugnt
Risken att bli infekterad i Sverige är fortfarande liten. Världshälsoorganisationen publicerar dagligen rapporter om situationen i världen, och antalet infekterade i Sverige ligger under 0.01% av populationen. Att sjukdomen får stora uppslag i tidningar och online är bra för att öka medvetandet hos folk och kan leda till att fler är försiktiga med vad de gör. Kom bara ihåg att tidningar vill sälja och därför väljer den rubrik som låter mest dramatisk för att göra folk nyfikna.
Läs på och var källkritisk
Tänk på att allt som sprids om Coronaviruset inte är lika pålitligt, speciellt inte på sociala medier. Se till källan – är det en organisation eller person med gott rykte, som jobbar inom ett relevant område och har god insikt och kunskap? Kan det finnas något dolt syfte med att dela saker vidare? Använt sunt förnuft och kolla fler källor innan du godtar ett påstående.
Lyssna på experterna!
Både Folkhälsomyndigheten och 1177 har en samlingssida för all information om Coronautbrottet. Där kan du läsa mer om sjukdomen och hur den sprids. De har även råd för hur du bör agera både som frisk och om du börjar uppvisa symptom.
Prata om det
Att prata om viruset, dela tips och nyheter kan göra att man mår bättre och blir lugnare. Om ditt barn är oroligt, förklara att riskerna för att få viruset är små och vad man kan göra för att skydda sig. Var lugn och tydlig.
Vidta försiktighetsåtgärder
Dessa råd finns numera överallt, men är värda att upprepas: håll dig hemma om du känner dig sjuk, hosta i armvecket istället för i handen, undvik närkontakt med de som är sjuka, och tvätta händerna med tvål i minst 20 sekunder regelbundet. Har du inte tillgång till vatten och tvål kan du använda handdesinfektion.
Misstänker du att du har Corona har Region Stockholm tagit fram ett självtest på webben där du kan få svar på om du behöver vård eller om du kan stanna hemma och ta hand om dig själv.
UNICEF har en ”handtvättsdans” man kan använda för att få yngre barn att tvätta händerna ordentligt. Den kanske funkar för dig också?
Comments
Comments are closed.