Var tredje ungdomsledare för barn- och ungdomsidrott har påverkats av föräldrar som utövar påtryckningar. Kanske känner du igen dig? Oavsett vilket, läs vidare för att veta mer om hur du kan bli en bättre idrottsförälder till ditt sportande barn.

Påtryckningarna kan handla om laguttagning, eller mer generella åsikter om att just ett visst barn missgynnas genom att de inte får tillräckligt med hjälp eller tid. Företeelsen sker inte bara i Sverige – även i USA är det flera ungdomstränare, även de som tränat och tävlat på högre nivå, som väljer att sluta på grund av föräldrar som lägger sig i.

Även andra föräldrar vittnar om att det finns föräldrar som påverkar barnens idrottsmiljö negativt genom att till exempel sätta för mycket press på barnet eller laget, komma med oönskade tips och råd, eller vara en allt för dålig förlorare. Så vad kan du göra för att bli, eller hjälpa andra att bli, en bättre idrottsförälder?

Lämna träningen till tränaren

En studie gjord på uppdrag av Riksidrottsförbundet visar att föräldrar och ledare i stora drag har liknande uppfattning om vad barnidrotten ska vara och vilka mål som är rimliga på olika nivåer. Därför kan du som förälder luta dig tillbaka och låta andra göra jobbet! Att ropa ut tips från kanten under en match kan i värsta fall gå helt emot vad ledaren sagt och verka förvirrande för individer och lag.

Har du tankar eller förslag kan du självklart prata med tränaren, men ett tips är att börja med att fråga dem hur de ser på träningen. Vänta tills träningen är slut så ni har tid att prata. Be ledaren förklara upplägget innan du kommer med förslag – de har antagligen tänkt igenom vad de gör.

Var en positiv kraft

Vad du som förälder istället kan fokusera på är att stötta barnet! Uppmuntra dem att vara med på träningar, hjälp till med skjuts och var själv närvarande på cuper och tävlingar. Prata om sporten som något roligt att göra, inte bara som mål man måste uppnå.

Ibland får man också vara en dålig förlorare – men var försiktig med att skylla förlusten på domare, ledare, eller individuella spelare. Istället för att fokusera på resultatet, tänk på prestationen. Kanske räddade ditt barn ett viktigt mål, gjorde en snygg passning, eller satte ett personligt rekord? Fira det istället!