På midsommar ska det ätas, dansas och lekas. Vi ger dig inspirationen för en lyckad midsommar för barnen!

Midsommar är sommarens viktigaste högtid. Det dansas och sjungs kring midsommarstången, man hälsar på släkt och vänner, och det äts och dricks tillsammans. Men våra traditioner är inte så gamla – visste du till exempel att midsommarmaten med sill, potatis och jordgubbar växte fram så sent som 1900-talet, och ”Små grodorna” är bara knappt 100 år gammal?

Dans och lek

Oavsett ålder är sång, dans och lek nu en viktig del av midsommarfirandet. Dans runt stången kan alla vara med på! Raketen brukar vara speciellt populär bland barn.
 
Barnens bästa midsommar!
 
För pyssliga barn kan man samla blommor och göra en krans att ha på huvudet – maskrosor med långa skaft är väldigt bra att använda! Likaså kan alla plocka 7 sorters blommor och lägga under huvudkudden på natten. Traditionellt ska dessa plockas under tystnad.

För mer aktiva barn, varför inte köra igång utomhuskurragömma, dunken, eller spotta grodor?

Somriga smaker och svalkande slush

Så vad ska man äta? Gör det enkelt med plockmat, så att alla kan äta precis så mycket de behöver. Tänk pizzasnurror och varmkorv, grillspett eller små pajer. Att ställa ut skålar med potatis och köttbullar gör det också enkelt för alla att ta så mycket de vill. Till efterrätt kan du antingen göra en traditionell jordgubbstårta, eller lägga till en twist genom att göra pannkakstårta eller lägga till maräng.

Gör en egen välkomstdrink till barnen om ni har gäster! Flädersaft med is och bubbelvatten är en härligt somrig drink, eller krossa is och vattenmelon och gör en melonslush med lime. Kanske har du rabarbersaft i någon gömma som du kan lägga skivade jordgubbar i?

Hur ni än gör – njut av sommarens kortaste natt och ha en fin midsommar!

Vi på IST Home vill också passa på att önska en riktigt skön sommar.