Ibland dyker det upp inlägg i debatten i tidningar eller nyheter om att vegetarisk skolmat är dålig. Den innehåller inte tillräckligt med energi så barnen blir trötta, många struntar i att äta den, den är inte god. Stämmer det, eller är det enstaka missnöjda?

Livsmedelsverkets generella kostråd säger att man ska äta mer grönsaker, frukt, fisk och nötter, och mindre rött kött, salt och socker. Samma kostråd innefattar även skolmaten. Idag finns det effektiva sätt att byta ut köttprotein mot plantbaserad protein, vilket gör att det är lätt att skapa nyttiga och hälsosamma vegetariska luncher.

Att äta vegetariskt kan vara ett effektivt sätt att bli mer klimatsmart, minska matsvinnet och uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Vad händer i svenska skolor?

För att kunna svara på frågan kan vi titta på vad som händer i svenska skolor. Det finns många exempel på skolor som har helt eller delvis bytt till vegetarisk skolmat. De har därigenom fått lite olika resultat och kommit till olika slutsatser. Det som binder dem samman är att merparten har sett positiva förändringar.

I Kalmar har man till exempel kunnat spara nästan en halv miljon på att införa nio (!) helt vegetariska dagar per termin i skolan. De har även jobbat för att få ner matsvinnet.

I Örebro har måltidsenheten i kommunen kunnat visa på att antalet elever som äter skolmaten ligger stadigt på mellan 63 och 68 procent, oavsett om maten är vegetarisk eller inte. Det verkar alltså inte vara så att vegetarisk skolmat hindrar fler från att äta den. Tvärt om kan den vara mer inkluderande, då den kan täcka in specialkost som laktosallergi eller dem som inte äter viss mat av religiösa grunder.

Globala gymnasiet i Stockholm har sedan 2009 bara serverat vegetarisk mat efter en omröstning på skolan. Skolan vann ”Årets Guldråtta” på Vegovisionmässan 2018 och har ett matråd med elever från alla klasser och program så att de kontinuerligt kan påverka vad som serveras.

I Orust har lärarna klagat på att barnen blir trötta av vegetarisk mat då den inte innehåller tillräckligt mycket näring. Kostchefen i kommunen har dock kommit fram till att det inte finns något som tyder på det – även vissa som äter vanlig mat blir trötta, och vissa vegetarianer presterar väldigt bra på eftermiddagarna.

Återkommande tema

Ett återkommande tema verkar vara att vegetarisk mat får mycket obefogad kritik, speciellt när den är ny på en skola. Med tiden blir allt fler elever och föräldrar mer positiva och ser både närings- och miljöfördelar med att kunna äta vegetariskt. Många som känner igen vegetarisk mat hemifrån, eller som har testat det förut, är mer positiva.

En studie som Axfood genomfört visar att skolmatens utveckling och inkludering av allt mer vegetarisk mat är i linje med hur vegetarianism breder ut sig i Sverige i stort. Allt fler unga, framför allt kvinnor, äter mer vegetarisk mat. Framför allt gör man det av miljö- och klimathänsyn, men även till stor del av hälsoskäl.