”Sharent” är en sammanslagning mellan orden ”sharing” och ”parent”. Det används för att beskriva fenomenet där föräldrar publicerar innehåll om sina barn i sociala medier. Ordet blev Time’s Word of the Week i 2013 och ett av årets engelska ord 2016. Tidigare i år blev det åter i fokus efter att skådespelerskan Gwyneth Paltrows dotter protesterat mot sin mammas otillåtna publicerande av bilder.

Internet och sociala medier är ett utmärkt sätt att dela med sig av sitt liv till släkt och vänner. När man får barn kan det verka naturligt att dela med sig av familjelivet på samma kanaler. Men är det ok att föräldrar delar bilder på sina barn utan deras tillåtelse?

En studie från säkerhetsföretaget AVG visar att nästan en fjärdedel av alla bebisar i USA och Europa ”föds” online ca 6 månader innan den faktiska födseln, genom att deras föräldrar publicerar en ultraljudsbild. Innan de fyller 2 har 4 av 5 barn en unik digital profil, då föräldrar laddar upp i snitt 300 bilder av dem per år.

Olika typer av internetbeteende

Många barn får en chock när de hamnar på sina föräldrars sociala mediekanaler för första gången och hittar bilder på sig själv. Ofta vet de inte om att föräldrar har delat bilder på dem. Kamratposten gjorde en undersökning som visade att var fjärde förälder laddar upp bilder på sina barn utan tillåtelse. Eftersom det finns stora skillnader mellan vilka bilder föräldrar och barn tycker är ok att ladda upp kan det leda till konflikter där föräldrarnas yttrandefrihet står mot barnens integritet.

Var fjärde förälder laddar upp bilder
på sina barn utan tillåtelse.

En annan orsak till konflikt kan vara de olika generationernas typ av internetanvändning. Äldre generationer, som har fysiska fotoalbum med begränsad publik, har lättare att lägga ut bilder som kan uppfattas som opassande (t.ex. en naken bäbis). Föräldrar använder generellt Facebook och Instagram, där bilder ligger kvar länge. Många ändrar inte sina sekretessinställningar, utan delar ovetandes bilder på barnen med tusentals människor. De yngre generationerna föredrar appar där innehållet är tidsbegränsat eller sekretessinställningarna kan anpassas.

Risker med att vara en ”sharent”

Föräldrar är generellt bra på att sätta regler för sina barn, men tänker ibland inte på sitt eget onlinebeteende. Det finns dock problem med att dela för mycket. Förutom att sekretessinställningar kan vara svåra att hitta och ställa in rätt så säger många användarvillkor för sociala medier att plattformen får äganderätt till dina bilder. De kan då bl.a. användas för oseriös marknadsföring, ansiktsigenkänningsprogram och att skapa falska profiler. Att täcka ansiktet kan delvis vara en lösning, men tänk efter före!

Är du en ”sharent”? Här är några tips:

Tänk på att skydda barnen! Någon bestämd gräns finns inte, men barn har rätt till ett privatliv. Tänk på hur du själv skulle känna om du var i deras situation. Detta gäller både bilder och historier du berättar från din vardag.

Var en god förebild. Fundera på vad bilderna signalerar, vem som kan se dem och hur de kan spridas innan du publicerar.

Ha en dialog. Ju äldre dina barn är, desto mer kan de förstå konsekvenserna av publicering och desto mer har de att säga till om. Om de inte tycker att något känns bra, lyssna på dem.


Fler artiklar om föräldraskap hittar du i vårt artikelarkiv.