2018 publicerades en dansk studie om barn som väckte stor uppmärksamhet och fick många av oss som är en så kallad curlingförälder att andas ut. Resultaten visade överraskande nog att vi gott kan fortsätta att sopa framför våra barn.

Det var psykologen Bent Hougaard som år 2004 formulerade begreppet curlingföräldrar och menade att barn som blir servade med allt får svårt att klara sig själva senare i livet. Det lät på många sätt logiskt och väckte därför en del oro hos föräldrar. Senare bestämde sig en grupp danska forskare för att ta reda på om dessa antaganden stämde. Deras studie inkluderar 6 000 barn födda år 1995. Forskarna har dels tittat på barnens uppväxt och hemförhållanden, dels hur de mår och klarar sig som vuxna.

De första delrapporterna kom 2018. Tvärtemot vad Hougaard påstått, visar den senare studien att barn som fått mycket hjälp av sina föräldrar både är lyckligare och mer framgångsrika än de som inte fått det. Högst betyg får den grupp med barn som samtidigt har fått hjälpa till hemma, men de curlade barnen, det vill säga de som inte alls har behövt hjälpa till, klarar sig också betydligt bättre än genomsnittet.

Hjälpa eller stjälpa?

Vilka slutsatser kan man då dra av studien? Vi som är en curlingförälder och befarat att vi curlar sönder våra barn verkar i alla fall kunna sluta oroa oss. Vi kan fortsätta att serva med mat, städning och tvätt, läxläsning och skjuts. Men, som alltid, visar det sig att lagom är bäst. Det skadar inte att låta barnen ta ett visst ansvar och hjälpa till med hushållsarbetet. Så då återstår väl bara frågan hur vi ska få dem att göra det…

Linda Karlsson i Mantorp har tre barn i åldrarna 6, 13 och 14. Hon anser sig inte vara en typisk curlingförälder.
–  För mig är curling att göra saker åt barnen som de lika gärna kan göra själva. Om mina tonårsdöttrar exempelvis vill ha något att äta, utanför middagstid, så klarar de att steka ett par korvar eller koka nudlar. Så pass vill jag inte serva.
När det gäller att ta sig till skola, aktiviteter och kompisar får de äldre barnen cykla.
–  Det händer att tjejerna ber om skjuts om de är sena, fast då tycker jag att de har planerat dåligt och då får de själva ta konsekvenserna. Men jag skjutsar gärna om de vill åka till en kompis eller till aktiviteter som finns längre bort.

Vad kan man begära?

Från 10-11 års ålder tycker Linda att man kan börja ställa lite mer krav på barnen. Idag är de stora flickorna 13 och 15 år och familjen har nyligen enats om ett kontrakt när det gäller hushållssysslor.
–  I den åldern är pengar en stark motivation. Så vi satte oss ner och gick igenom vad tjejerna tycker är rimligt att göra för att få förhöjd månadspeng. Det handlar om sådant som att plocka ur diskmaskinen, hänga och vika tvätt, se efter lillebror och laga middag en gång i veckan, säger Linda.

Engagerad förälder

När Linda först läste om resultaten från den danska studien blev hon lite förvånad, men tycker samtidigt att slutsatsen är rimlig.
–  Den visar ju faktiskt att det är bra för barnen att hjälpa till hemma, även om de som curlas mer också verkar lyckas bra i slutänden. Främst tycker jag att det handlar om engagemang. Att hjälpa barnen är ju ett sätt att vara engagerad som förälder.

Läs hela studien, klicka här för att ladda hem PDF.