Höstterminen nalkas och därmed även skolstart. Här är sakerna du ska tänka på, oavsett om det är första dagen någonsin, på ny skola eller ny klass.

Att gå till skolan första gången eller återvända till gamla kompisar kan orsaka en mängd olika känslor. Kanske är det med förväntan barnet pratar om skolan, eller så är de oroliga för att inte passa in.

Har du barn som inte tidigare har varit i skolan, försök att få dem att beskriva varför de är oroliga. Kanske vet de inte hur de ska be om att gå på toaletten? Eller att de inte kommer att hitta sitt klassrum? Prata igenom hur en skoldag kan se ut, och följ dem till klassrummet om de vill. Beskriv vägen till skolan, hur ni tar er dit, och vilka saker de kommer ha med sig.

Förbered vardagen i tid

Om skolan inte hat börjat än – försök att ta dessa sista dagar innan skolan börjar för att hitta tillbaka till normala rutiner. Ät inte middag för sent och se till att barnen vaknar och äter frukost ungefär vid normal tid. Se även till att gå och lägga er i tid så att barnen får tillräckligt mycket sömn. Ju mer barnet sover och får komma tillbaka till er vanliga rutin, desto enklare kommer skolstarten att vara!

Gå igenom vad skolstart betyder med de yngre barnen. Kommer de ha läxor, och när förväntas de i sådana fall göra den? Har de några aktiviteter efter skolan, vilka dagar och var? Se till att ni har saker som ryggsäckar, gympapåse med kläder, vattenflaska, pennskrin och pennor samt andra saker som behövs för skolgången.

Se till att barnet har en plats att sitta på och göra läxor. För yngre barn kan det räcka att göra dem tillsammans vid middagsbordet, medan äldre barn och tonåringar kan behöva ett eget skrivbord på ett hemmakontor eller sina rum.

Första skoldagen

Packa väskan tillsammans (eller se till att din tonåring vet var väskan finns) innan första dagen. Ha en checklista med saker som kan behövas, så som regnjackor eller inneskor.

Framför allt, gör den första dagen till något speciellt! I Tyskland får till exempel alla barn en skolstrut med saker de behöver, men det kan även vara något så enkelt som att fira med barnets favoriträtt till middag – eller kanske förhandla om en förhöjd veckopeng nu när barnet blir äldre?

Oavsett vad ni gör – vi önskar alla elever ett stort lycka till under höstterminen 2020!