Dags att fira – ditt barn fyller år! Men det finns mycket att tänka på när man planerar ett barnkalas – vilka ska man bjuda? Var ska man vara? Och vilka lekar är roligast? Vi har svarar på tio snabba frågor om barnkalas.
(7 min läsning)
Hur ska inbjudan se ut?
Var noga med att sätta datum, plats, start- och sluttid samt kontaktuppgifter på inbjudan för att undvika onödiga följdfrågor. Var också tydlig med om det är något särskilt man ska tänka på, som utomhuskläder eller om mat kommer att serveras under kalaset. Be de inbjudna OSA om de inte kommer, så slipper ni jaga svar.
Att göra inbjudan själv kan spara pengar och göra den mer personlig! Det är enkelt att göra inbjudan i Word eller Powerpoint, eller involvera ditt barn och pyssla ihop inbjudan tillsammans.
Vem ska man bjuda?
Så många som du vill, kan eller orkar med! Anpassa antalet till där ni ska vara – det är enklare att vara fler om man är utomhus än i en simhall, till exempel. En tumregel är att bjuda så många personer som barnet fyller år.
Om man inte bjuder alla i en klass, lägg inbjudan i brevlådan hemma eller skicka den med posten för att undvika att någon känner sig utanför. Ett alternativ kan också vara att SMS:a föräldrarna direkt. Tänk också på att det inte ok att bjuda alla utom en eller två!
Hur långt ska ett barnkalas vara?
1½ till 3 timmar brukar vara lagom för att hinna med mat, lekar, presentöppning och godispåse. Om kalaset är längre riskerar man att barnen blir trötta och gnälliga.
Ska andra föräldrar vara med?
Det beror på barnens ålder – handlar det om barn som behöver blöjbyten kan det vara skönt att andra föräldrar är med. Om andra föräldrar är med kan det vara trevligt att bjuda på lite kaffe eller fika. Från 4 eller 5 års ålder brukar det funka att föräldrar inte är med.
Var ska man vara?
Hemma, på ett lekland, eller utomhus – möjligheterna är oändliga! Tänk efter hur många ni vill bjuda och sätt en budget. Sen är det bara att ringa runt och höra sig för. Man kan bowla, hoppa på studsmattor, åka pulka, vara i en simhall, köra gokart eller gå på museum. I vissa fall, som vid simhall eller pulkaåkning, kan det vara bra att ha fler föräldrar närvarande för att hålla uppsikt över alla.
Gör något som ditt barn tycker är kul! Fördelen med att vara hemma är att man kan göra mer som man vill, är man någon annanstans kan man slippa planera eller städa lika mycket.
Vad ska man göra?
Det finns mängder med lekar för alla åldrar – söker du efter ”lekar barnkalas” på valfri sökmotor hittar du massvis med tips och idéer. Välj hellre inkluderande lekar och aktiviteter än exkluderande, alltså lekar där ingen eller alla vinner. Klassiker är disco, lekdansstopp eller charader. Presentöppningen kan göras om till en aktivitet genom att ”lotta ut” vem som ska ge nästa paket med lappar, eller genom att sitta i en cirkel och snurra flaska för att bestämma.
Att ha ett tema kan göra det enklare att planera och få struktur på kalaset. Tänk ett cirkuskalas med charader, ett djungelkalas med tigerkaka, eller en övernattning med varm choklad och filmmys. Här kan du läsa fler tips på lekar och temakalas!
Vad ska man äta?
Välj något som är enkelt att laga och äta, och se till att servera lite riktig mat innan allt socker. Förslag på barnvänlig mat är varmkorv, pannkakor, spett med korv och köttbullar eller pizzabullar. Till efterrätt funkar marängsviss, glasstårta, eller egna glasskålar med sås och strössel. Bjud på Festis för att slippa kladd!
För servering, använd vaxduk eller pappersduk för att underlätta städningen. Att använda pappersduk gör att väntan på mat eller tårta också kan bli en aktivitet genom att lägga fram lite pennor att dekorera med. Se bara till att de inte läcker igenom på bordet!
Måste man servera allergimat?
Nej! Självklart kan du, om du vill och orkar, servera glutenfritt eller laktosfritt – ofta handlar det bara om att byta ut några ingredienser. Det är också helt ok att be det allergiska barnets förälder att tipsa om vad man kan servera, eller helt enkelt be dem ta med ett alternativ. Be snällt om hjälp och fokusera på att du vill att alla ska ha ett bra barnkalas, och hitta kompromisser om möjligt (genom att till exempel be föräldrar ta med allergimat, men fixa passande efterrätt eller godis som alla kan äta). Var försiktig om någon är nötallergiker bara!
Behöver vi ha en godispåse?
Det är något av en oskriven regel att ha en godispåse i slutet av kalaset – det kan vara en spännande aktivitet i form av skattjakt eller fiskdamm, och måste inte vara fylld med bara socker! Till exempel kan du också fylla påsen med fejktatueringar, hårspännen eller suddgummin. Anpassa innehållet till kalaset om du har ett tema!
Ett tips är att ha namn och en enkel symbol på varje påse så att de är enkla att känna igen. Se till att ha lika många godisbitar av varje i alla påsar. Barn lär sig tidigt att jämföra, och olikheter kan leda till bråk. Gör några extra påsar om det är några syskon som följer med och hämtar – i värsta (eller bästa?) fall kan du äta dem själv efter kalaset.
Är det något jag glömt?
Säkert! Men det kommer att lösa sig ändå. Gör ett körschema att ha som röd tråd under kalaset, och lås dörrar (till exempel till sovrummet) för att slippa kladd eller att något går sönder. Resten löser sig!